Infantino pozvao na jedinstvo u borbi protiv rasizma

‘Moramo djelovati zajedno s vladama, klubovima, igračima. Odlazak na utakmicu mora biti slavlje’, poručio je čelnik čovjek asocijacije FIFA.

Vinicius se nedavno i rasplakao dok je na konferenciji za novinare govorio o borbi protiv diskriminacije (Alberto Gardin / Eurasia Sport Images via Getty Images)

U nogometu postoje problemi, priznao je Gianni Infantino, predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA), pozivajući na „ujedinjenje u borbi protiv rasizma i nasilja“.

Prvi čovjek FIFA-e gostuje u Asuncionu, na Kongresu Južnoameričke nogometne konfederacije (Conmebol), odakle je više puta u govoru pozvao na jedinstvo protiv nasilja i rasizma, prenosi AFP.

Utakmice prekidane zbog rasizma

„Vinicius i drugi igrači pate zbog toga. Napadi protiv njih nemaju razloga postojati. Moramo biti ujedinjeni protiv nasilja koje postoji u svijetu“, kazao je Infantino. „Moramo djelovati zajedno s vladama, klubovima, igračima. Odlazak na utakmicu mora biti slavlje“.

Niz nogometnih utakmica, posebno u Evropi, prekidan je u posljednje vrijeme zbog rasističkih izgreda na tribinama. Često je na meti rasističkih uvreda napadač Real Madrida Vinicius koji se nedavno i rasplakao dok je na konferenciji za novinare govorio o borbi protiv diskriminacije, prenosi Hina.

Izvor: Agencije