SAD: Osuđen prvi od šest policajaca optuženih za mučenje dva Afroamerikanca

U januaru 2023. godine, grupa od šest policajaca upala je bez naloga u kuću u okrugu Rankin i mučila dva Afroamerikanca.

Jenkins i Parker sa advokatom Malikom Shabazzom (AP Photo/Rogelio V. Solis)

Bivši zamjenik šerifa iz američke savezne države Mississippi osuđen je u utorak na 20 godina zatvora zbog učešća u mučenju dvojice Afroamerikanca prošle godine.

Bivšeg zamjenika šerifa Huntera Elwarda osudio je američki okružni sudija Tom Lee i izrekao mu kaznu od 241 mjesec zatvora, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Sudija Lee izreći će kazne petorici suoptuženih, također bivših policajaca koji su priznali da su Afroamerikance Michaela Coreyja Jenkinsa i Eddieja Terrella Parkera podvrgnuli brojnim aktima rasističke torture.

‘Nevjerovatni i odvratni’ zločini

Prije izricanja presude, Lee je nazvao Elwardove zločine “nevjerovatnim i odvratnim” i rekao da je kazna više nego opravdana.

“To je ono što optuženi zaslužuje. To je ono što zajednica i žrtve optuženog zaslužuju”, rekao je Lee.

U januaru 2023. godine, grupa od šest policajaca upala je bez naloga u kuću u okrugu Rankin i napala Jenkinsa i Parkera omamljivačem, seksualnim igračkama i drugim predmetima.

Svi optuženi su se izjasnili krivim za optužbe među kojima su protivpravno djelovanje, ometanje pravde, lišavanje prava pod prisilom, prijetnje vatrenim oružjem u okviru krivičnog djela nasilja i zavjeru radi ometanja pravde.

Izvor: Agencije