Rasisti iz Udina na pet godina zabranjen ulazak na stadione

Susret Udinesea i Milana je dva puta prekidan zbog rasističkog vrijeđanja gostujućeg golmana, zbog čega su on i saigrači napuštali teren.

Golman Mike Maignan našao se na udaru rasista na utakmici u Udinama (Reuters)

Huliganu iz Udina izrečena je petogodišnja zabrana ulaska na stadione u zemlji zbog vrijeđanja na rasnoj snovi golmana Milana, Mikea Maignana.

Novinska agencija ANSA je prenijela da je 46-godišnjem “poznatom kriminalcu iz pokrajine Udine” zabranjen pristup svim sportskim događajima zbog skandiranja francuskom golmanu 12 puta tokom utakmice, koju su prošli vikend igrali Udinese i Milan.

Udinese je naveo da je, u zajedničkim naporima s lokalnom policijom, klub identificirao osumnjičenog te predložio da se toj osobi doživotno zabrani pristup svom stadionu.

Susret 21. kola italijanske Serie A u Udinama dva puta je prekidan zbog vulgarnog ponašanja malog dijela domaćih huligana. Zbog toga su golman Maignan, a i ostali njegovi saigrači iz Milana, napuštali teren.

Rasizam i u Salernu

Italijanski nogometni prvoligaš Udinese ranije je predložio da se rasistima doživotno zabrani ulazak na njegov stadion.

„Istraga traje, tražimo odgovorne osobe za taj izgred […] Općeg skandiranja nije bilo, a nije ga primijetilo ni tužiteljstvo“, objavio je klub najavljujući da će krivci biti kažnjeni doživotnom zabranom ulaska na stadion.

Nastavak je to borbe protiv rasizma na nogometnim terenima diljem svijeta, a Serie A je u posljednjem kolu imala još jedan takav slučaj. U Salernu, gdje je Genoa pobijedila Salernitanu, domaći navijači su gostujuće igrače, prilikom njihove proslave postignutog pogotka, gađali raznim predmetima. Prema dijelu gostujućih igrača afričkog porijekla doletjela je čokolada.

U italijanskom nogometu godinama unazad zabilježeno je mnogo rasističkih incidenata.

Infantino prijeti oduzimanjem bodova

U međuvremenu se oglasio i Gianni Infantino, predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA), koji je predložio automatsko oduzimanje bodova ekipama čiji navijači budu širili rasizam tokom mečeva.

„Pored procesa u tri koraka (utakmica zaustavljena, utakmica ponovo zaustavljena, utakmica prekinuta) moramo da automatski upišemo poraz ekipi čiji se navijači ponašaju rasistički i koji su uzrokovali prekid meča“, napisao je Infantino.

Prema njegovom prijedlogu, uslijedile bi i suspenzije stadiona te krivične prijave rasistima.

Izvor: Agencije