Britanski premijer odbija vratiti milione od donatora optuženih za rasističke komentare

Odgovarajući na pitanja u Donjem domu Rishi Sunak je rekao da se biznismen Frank Hester izvinio za svoje rasističke i pogrešne komentare i da njegovo kajanje treba prihvatiti.

U Britaniji nema mjesta za rasizam, a vlada koju vodim je živi dokaz za to, rekao je britanski premijer Rishi Sunak (Parliament/Maria Unger/Handout via REUTERS)

Britanski premijer Rishi Sunak izbjegava pozive da vrati donaciju od deset miliona funti (12,8 miliona dolara) koju je vladajućoj Konzervativnoj stranci dao biznismen optužen za rasističke izjave jer je tamnoputoj parlamentarnoj zastupnici rekao da ga je natjerala da “mrzi sve crnkinje“, javlja Anadolija.

Odgovarajući na pitanja u Donjem domu britanskog parlamenta, Sunak je rekao da se biznismen Frank Hester izvinio za svoje rasističke i pogrešne “komentare i da njegovo kajanje treba prihvatiti”.

Donator milioner je navodno rekao za Diane Abbott, tamnoputu britansku zastupnicu s najdužim stažom, “treba strijeljati“.

U nizu pitanja, opozicione stranke su gurnule Sunaka u ćošak o tome kako vladajuću stranku mogu finansijski podržati oni s rasističkim stavovima.

Kritika opozicije

“Da li je premijer ponosan što ga finansira neko ko koristi rasistički i mizoginistički jezik“, pitao je lider opozicione Laburističke partije Keir Starmer.

Sunak je odgovorio da su biznismenovi komentari bili pogrešni, rasistički, ali da se izvinio za njih i da to kajanje treba prihvatiti.

“U Britaniji nema mjesta za rasizam, a vlada koju vodim je živi dokaz za to“, dodao je Sunak.

No, izbjegao je pitanje da li planira vratiti donaciju Hesteru.

Izvor: Agencije