Preminuo OJ Simpson, bivši igrač američkog nogometa optužen za ubistvo

U objavi na društvenim mrežama, Simpsonova porodica je potvrdila kako je preminuo nakon borbe s rakom.

OJ Simpson na saslušanju za uvjetnu slobodu u popravnom centru Lovelock u Nevadi [Jason Bean / The Reno Gazette-Journal via AP]

OJ Simpson, bivša američka nogometna zvijezda oslobođena optužbi za ubistvo u suđenju koje je imalo veliki publicitet tokom 1990-ih, preminuo je u 76. godini.

U objavi na društvenim mrežama, Simpsonova porodica je potvrdila kako je preminuo nakon borbe s rakom.

“Bio je okružen svojom djecom i unucima. Tokom ovog perioda, njegova porodica vas moli da poštujete njihove želje za privatnošću i milošću”, navodi se u saopćenju.

Američki mediji objavili su u februaru da se Simpson liječi od raka prostate. Nakon suđenja za ubistvo supruge, optužen je da je zajedno sa još pet muškaraca predvodio sukob u jednom od hotela u Las Vegasu, zbog čega je u zatvoru proveo 10 godina.

‘Suđenje stoljeća’

Poznat po nadimku “The Juice”, Simpson je pohađao Univerzitet Južne Kalifornije (USC) gdje je igrao nogomet.

Osvojio je Heisman Trophy – najveću čast u američkom univerzitetskom nogometu 1968. godine, prije nego što je godinu dana kasnije pristupio Nacionalnoj nogometnoj ligi (NFL) kao prvi izbor na draftu Buffalo Billsa.

Odigrao je 11 sezona profesionalnog nogometa i pokupio brojne nagrade. Međutim, Simpson je postao kontroverzna osoba nakon što je 1994. godine optužen za ubistva nožem svoje bivše supruge Nicole Brown Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana.

Naređeno mu je da se preda policiji, ali pet dana nakon ubistava, pobjegao je u svom automobilu sa bivšim saigračem. Policija je tragala za njim kroz ulice Los Angelesa.

OJ Simpson i branilac F. Lee Bailey (lijevo na fotografiji) razmjenjuju savjete tokom Simpsonovog suđenja za dvostruko ubistvo u Los Angelesu, 30. juna 1995. [Reed Saxon/Pool preko AP Photo]

Višemjesečno suđenje Simpsonu – nazvano “suđenjem stoljeća”, privuklo je široku medijsku pažnju u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta.

Oslobađajuća presuda 1995. godine također je podijelila zemlju: neki su Amerikanci to vidjeli kao neostvarenje pravde, dok su drugi vjerovali da je nepravedno bio na meti rasističkih policijskih snaga.

Izvor: Al Jazeera i agencije