FIFA suspendirala Rubialesa na tri godine

Luis Rubiales je bio u središtu velike afere nakon što je, tokom dodjele trofeja poslije finala Svjetskog prvenstva, iznenadio Jenni Hermoso poljupcem u usta bez njene dozvole.

Luis Rubiales ima mogućnost žaliti se FIFA-inoj komisiji za žalbe
Luis Rubiales ima mogućnost žaliti se FIFA-inoj komisiji za žalbe (Reuters)

FIFA je Luisa Rubialesa, bivšeg predsjednika Španskog nogometnog saveza, suspendirala na tri godine te upozorila da se „ne može baviti nikakvom aktivnošću povezanom s nogometom na nacionalnom i međunarodnom nivou“. Suspendiran je zbog toga što je poljubio nogometašicu Jenni Hermoso bez njene dozvole, podsjeća AFP.

Rubiales je bio u središtu velike afere nakon što je, tokom dodjele trofeja poslije finala Svjetskog prvenstva u augustu, iznenadio Hermoso poljupcem u usta. Zbog toga ga je FIFA prvo suspendirala privremeno, na 90 dana, a sad i na tri godine.

„Luis Rubiales ima mogućnost žaliti se FIFA-inoj komisiji za žalbe“, precizirala je Međunarodna nogometna federacija.

Podnio ostavku tek pod pritiskom

Iako je tvrdio da je poljubac bio „sporazuman“, tek pod pritiskom Rubiales je podnio ostavku. Osim toga, nakon što ga je španski sud optužio za „seksualni napad“, zabranjeno mu je približavanje igračici na manje od 200 metara.

Zbog ovog skandala, koji je izazvao i reakcije međunarodne javnosti, Španski nogometni savez (RFEF) je smijenio i selektora ženske reprezentacije Jorgea Vildu, bliskog Rubialesu, kojeg je zamijenila Montse Tomé, podsjeća Hina.

Španska ženska reprezentacija pobijedila je s 1:0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sydneyu, što je i prvi naslov prvaka za ženski nogometni tim u historiji.

Izvor: Agencije