Nogometašica Hermoso službeno prijavila Rubialesa tužilaštvu

Ako se bude sudilo 46-godišnjem Rubialesu i u slučaju da bude osuđen, prijeti mu kazna od pet godina zatvora.

Španska nogometna reprezentativka Jennifer Hermoso (Phil Walter/Getty Images)

Španska nogometna reprezentativka Jennifer Hermoso podnijela je službenu prijavu tužilaštvu protiv Luisa Rubialesa, predsjednika Španskog nogometnog saveza, navode španski mediji, a i samo tužilaštvo je potvrdilo prijavu.

Ne prestaje time skandal oko poljupca koji se dogodio nakon što su španske nogometašice osvojile naslov svjetskih prvakinja ovog ljeta, piše Hina. Na ceremoniji proglašenja Rubiales je u usta poljubio špansku nogometašicu koja od početka cijele priče tvrdi kako se sve dogodilo bez njenog pristanka.

Vrlo brzo je taj trenutak postao sportska priča broj jedan u Španiji, a i šire, uz raspravu o pravima žena i seksističkom ponašanju.

Rubialesu prijatni kazna do pet godina

Nakon što je zaprimilo prijavu nogometašice tužilaštvo mora donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu ili ne. Ako se bude sudilo 46-godišnjem Rubialesu i u slučaju da bude osuđen, prijeti mu kazna od pet godina zatvora.

Međunarodna nogometna organizacija (FIFA) privremeno je suspendirala Rubialesa na 90 dana, koliko bi trebala trajati interna istraga, dok je Španski nogometni savez ove sedmice objavio kako je otpustio Jorgea Vildu, koji je kao izbornik vodio nogometašice do svjetskog zlata.

Izvor: Agencije