Rubiales više nije predsjednik španskog saveza, niti potpredsjednik UEFA-e

Predsjednik Španskog nogometnog saveza (RFEF) Luis Rubiales, koji je prije tri sedmice poljubio u usta nogometašicu Jennifer Hermoso, odstupio je s dužnosti.

Špansko državno tužilaštvo optužilo je Rubialesa za 'seksualni napad' i 'prisilu' jer je poljubio u usta špansku nogometašicu Hermoso (33) po završetku Svjetskog prvenstva (Reuters)

Predsjednik Španskog nogometnog saveza (RFEF) Luis Rubiales (46), koji je prije tri sedmice poljubio u usta nogometašicu Jennifer Hermoso, odstupio je s dužnosti.

Rubiales se povukao i s pozicije potpredsjednika evropskog nogometnog saveza UEFA-e, prenosi Hina.

“Prenio sam privremenom predsjedniku Pedru Rochi da dajem ostavku na dužnost predsjednika saveza”, izvijestio je Rubiales preko društvene mreže X, bivšeg Twittera. “Također sam ga obavijestio da sam isto napravio s funkcijom u UEFA-i kako bi se pronašla zamjena na mjestu potpredsjednika”.

Rubiales je bio predsjednik Španskog nogometnog saveza od maja 2018.

Španska muška reprezentacija u junu je osvojila Ligu nacija pobjedom nad Hrvatskom, a ženska prošli mjesec Svjetsko prvenstvo trijumfom nad Engleskom.

Špansko državno tužilaštvo optužilo je u petak Rubialesa za “seksualni napad” i “prisilu” jer je poljubio u usta špansku nogometašicu Hermoso (33) po završetku Svjetskog prvenstva.

“Branit ću svoju čast. Branit ću svoju nedužnost. Imam vjeru u budućnost. Imam vjeru u istinu”, poručio je Rubiales nakon toga.

Prijava tužilaštvu

Hermoso je prošle sedmice prijavila Rubialesa državnom tužilaštvu u Španiji.

Državno tužilaštvo traži od istražnog sudije u Madridu da ispita Rubialesa u svojstvu osumnjičenog, a Hermoso u svojstvu žrtve.

Rubiales je 20. augusta u Sydneyu, tokom dodjele zlatnih medalja igračicama Španije, uhvatio rukama glavu nogometašice Hermoso, privukao je k sebi, pa poljubio u usta.

On tvrdi da je poljubac proizašao iz euforije zbog finalne pobjede od 1:0 i da je to bio “usaglašen” i “obostran” čin dvoje prijatelja.

Hermoso je četiri dana kasnije poručila preko sindikata i Twittera da mu nije dala dopuštenje za poljubac, a da je savez zatim pritiskao nju, njenu porodicu i prijatelje da zaštiti Rubialesa.

Istraga o tome je li bilo prisile

Istražni sudija u Madridu odlučit će hoće li prihvatiti optužnicu za kaznena djela “seksualnog napada” i “prisile”, ili će odbaciti te optužbe kao neutemeljene.

Rubiales se dosad odbijao povući s dužnosti.

Španski Sportski administrativni sud (TAD), kojem ga je prijavilo špansko državno tijelo Viši savjet za sportove (CSD), također treba donijeti presudu oko njegovog daljnjeg obavljanja dužnosti u nogometu.

Hermoso je prošle sedmice otputovala iz Madrida u Meksiko gdje se priključila timu Pachuce. Taj je klub izvijestio da ona neće do daljnjeg razgovarati s novinarima i da se želi koncentrirati na igranje nogometa.

Međunarodna nogometna federacija FIFA suspendirala je Rubialesa na 90 dana dok traje disciplinski postupak.

Španski savez do daljnjeg vodi potpredsjednik Pedro Rocha (68).

Izvor: Agencije