Forbes: Ruski milijarderi ‘teški’ gotovo 600 milijardi dolara

Forbes je objavio da u svijetu ima najviše milijardera dosad – 2.781, a prvih 20 s popisa drži većinu bogatstva.

Vagit Alekperov, bivši predsjednik naftne kompanije Lukoil, trenutno je najbogatiji čovjek u Rusiji (Aleksey Nikolskyi / Reuters)

Najbogatiji Rusi povećali su svoje bogatstvo za 72 milijarde dolara u 2023. i ukupno su teški 577 milijardi dolara, objavio je Forbes. Prema istom izvoru, Vagit Alekperov, bivši predsjednik naftne kompanije Lukoil, sada je najbogatiji čovjek u Rusiji.

Forbes je 2021. godine, prije ruske invazije na Ukrajinu, procijenio ukupno bogatstvo ruskih milijardera na 606 milijardi dolara. Visoke cijene dobara u posljednje dvije godine i ruski ekonomski rast usmjeren na rat koji guši utjecaj zapadnih sankcija pomogli su oporavku i povratku tom iznosu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Meta zapadnih sankcija

Mnogi ruski milijarderi postali su meta zapadnih sankcija jer je Zapad nastojao kazniti predsjednika Vladimira Putina i njegove bliske saradnike zbog rata u Ukrajini. Njihovo ukupno bogatstvo palo je na 353 milijarde dolara u 2022. godini.

Alekperovljevo bogatstvo poraslo je s 20,5 milijardi dolara na 28,6 milijardi dolara u 2023, objavio je Forbes.

Preuzeo je prvo mjesto u Rusiji od sada sedmoplasiranog Andreja Meljničenka koji se obogatio na gnojivima i čija je vrijednost bogatstva pala s 25,2 milijarde dolara na 21,1 milijardu dolara.

Leonid Mihelson, šef ruskog proizvođača prirodnog plina Novatek, našao se na drugom mjestu liste Forbesa. Njegovo bogatstvo naraslo je za 5,8 milijardi dolara na ukupno 27,4 milijarde dolara.

Nikad više milijardera

Forbes je objavio da u svijetu ima najviše milijardera dosad – 2.781. Prvih 20 s popisa drži većinu bogatstva, a Alekperov je sada 59. u svijetu.

“Bogatiji su nego ikad, ukupno vrijede 14.200 milijardi dolara, što je povećanje od 2.000 milijardi dolara u odnosu na 2023.”, objavio je Forbes.

Putin se više puta hvalio da zapadne sankcije nisu uspjele uništiti rusku ekonomiju i isticao da se ista prošle godine širila brže, s rastom BDP-a od 3,6 posto, od bilo koje zemlje iz grupe G7 koje su u velikoj mjeri odgovorne za sankcije.

Ruska ekonomija naglo se oporavila nakon pada 2022. godine, ali rast se uvelike oslanja na državno finansiranu proizvodnju oružja i streljiva za rat u Ukrajini, čime se prikrivaju problemi koji onemogućavaju poboljšanje životnog standarda ruskog naroda.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ove godine očekuje rast ruskog BDP-a od 2,6 posto, ali predviđa lošu prognozu za ekonomiju u budućnosti zbog odljeva ljudi i nedostupnosti tehnologije.

Izvor: Agencije