Broj britanskih milijardera u padu

Lista ‘Sunday Timesa’ otkriva da se broj milijardera ove godine rekordno smanjio – sa 177 u 2022. godini na 165 ultrabogatih ove godine.

Na vrhu liste su britansko-indijski biznismen Gopi Hinduja i njegova porodica, čije je bogatstvo od 37,2 milijarde funti najveće bogatstvo u historiji rangiranja 'Sunday Timesa' (Chris J. Ratcliffe / Bloomberg via Getty Images)

Broj milijardera u Velikoj Britaniji se smanjuje, a britanski „bum milijardera privodi se kraju“, konstatirao je Sunday Times, objavljujući listu najbogatijih ljudi u toj zemlji.

Lista otkriva da se broj milijardera ove godine rekordno smanjio – sa 177 u 2022. godini na 165 ultrabogatih ove godine.

Kombinirano bogatstvo 350 najbogatijih pojedinaca na listi iznosi više od 795 milijardi funti, ali Sunday Times navodi da će uskoro biti poznato kakav će utjecaj imati pad broja britanskih milijardera.

„Morat ćemo sačekati da vidimo jesmo li sada dostigli vrhunac broja milijardera i šta to znači za našu ekonomiju“’, rekao je Robert Watts koji je i sastavio listu.

Hinduja najbogatiji u Velikoj Britaniji

Na vrhu liste su britansko-indijski biznismen Gopichand Hinduja i njegova porodica, čije je bogatstvo od 37,2 milijarde funti najveće bogatstvo u historiji rangiranja Sunday Timesa.

Druga poznata imena na listi su zabilježila pad svog bogatstva, pri čemu je ukupna neto vrijednost osnivača Virgin Group Richarda Bransona pala za 2,4 milijarde funti.

Jim Ratcliffe, koji je ove godine kupio udio u Manchester Unitedu, pao je za dvije pozicije, a njegovo bogatstvo je manje za 6,1 milijardu funti.

Listi milijardera se pridružio i Paul McCartney, koji je postao prvi britanski muzičar koji je postigao taj status nakon što je povećao svoje bogatstvo za 50 miliona funti.

Raste broj gladnih

Najveći rast zabilježila je porodica Swire, a vrijednost ove 200 godina stare kompanije iznosi 8,8 milijardi funti.

Na listi se našao Euan Blair, najstariji sin bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

S druge strane, Velika Britanija se nastavlja suočavati s krizom troškova života. Nove brojke, predstavljene ove sedmice, otkrivaju da je rekordnih 3,1 milion paketa hrane podijeljeno u roku godinu dana, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije