Kongres SAD-a usvojio budžetski paket vrijedan 459 milijardi dolara

Paketom od 459 milijardi dolara do kraja fiskalne godine 30. septembra bit će finansirani poljoprivreda, transport, stanovanje, energetika i drugi državni programi.

Prijedlog je odobren nešto prije roka koji je isticao u ponoć (Evelyn Hockstein / Reuters)

Američki Senat usvojio je, nešto prije roka koji je isticao u ponoć, vladin paket za državnu potrošnju u iznosu od 459 milijardi dolara.

Finansijskim paketom od 459 milijardi dolara do kraja fiskalne godine 30. septembra finansirat će se poljoprivreda, transport, stanovanje, energetika i drugi državni programi, prenosi Tanjug.

Ova mjera, koja sadrži šest zakona o potrošnji, a koja je usvojena i u Predstavničkom domu i u Senatu sada ide na potpis američkom predsjedniku Josephu Bidenu.

Pregovori o drugom paketu

Predstavnički dom Kongresa je ranije usvojio ovaj paket kojim će se finansirati trećina vladinih institucija, ali je glasanju prethodilo protivljenje nekih republikanaca koji su tvrdili da tom mjerom nije urađeno dovoljno za smanjenje federalne potrošnje, prenosi AP.

Republikanci su također željeli da nacrt zakona uključuje jače mjere za rješavanje imigracije na južnoj granici SAD-a.

Republikanci kontrolišu Predstavnički dom sa tijesnom većinom, dok demokrate drže Senat sa jednim mjestom više od republikanaca.

U međuvremenu, kongresmeni pregovaraju o drugom paketu od šest zakona, uključujući zakone o odbrani, u nastojanju da sve federalne agencije budu u potpunosti finansijski pokrivene prije isteka roka 22. marta, prenio je ranije Reuters.

Izvor: Agencije