Fitch zbog tečnog plina podigao ocjenu Katara na najvišu do sada

Prihodi od polja tečnog prirodnog plina osigurat će da Katar ostvaruje budžetske suficite do 2030-ih godina, naveo je Fitch.

Katar je jedan od najvećih izvoznika LNG-a, uz SAD, Australiju i Rusiju (Tomek Muranski / EPA)

Fitch Ratings povisio je ocjenu Katara na AA, njegovu treću po visini, na temelju očekivanih prihoda zaljevske zemlje od proširenih plinskih polja, saopćila je agencija. Radi se o povećanju ocjene sa AA-.

Prihodi od polja tečnog prirodnog plina (LNG) osigurat će da Katar ostvaruje budžetske suficite do 2030-ih godina, naveo je Fitch u saopćenju objavljenom, u kojem se navodi obrazloženje rejtinga.

Katar je već jedna od najbogatijih zemalja na svijetu i može se pohvaliti jednim od najvišeg BDP-a po glavi stanovnika. Dodatno povećanje prihoda osigurat će jačanje vanjskog bilanca sa već snažnog nivoa, tvrdi Fitch.

Međutim, Fitch je upozorio da kontinuirani rat u Gazi predstavlja rizik za rejting Katara iako zemlja do sada nije bila direktno pogođena. Ako oštra eskalacija regionalnih napetosti dovede do odliva kapitala iz banaka, na primjer, ili prouzrokuje dugotrajne poremećaje u katarskom sektoru ugljikovodika i transporta, to bi uticalo na rejting, dodao je Fitch.

Katar je jedan od najvećih izvoznika LNG-a, uz SAD, Australiju i Rusiju. Azijske zemlje predvođene Kinom, Japanom i Južnom Korejom glavno su tržište katarskog plina, no potražnja je porasla i u evropskim zemalja,a otkako je ruski rat protiv Ukrajine snabdijevanje ruskim plinom doveo u pitanje.

Planirano proširenje kapaciteta

Qatar Energy planira proširiti proizvodni kapacitet LNG-a na Sjevernom polju sa 77 miliona tona godišnje na 110 do kraja 2025, te 126 do kraja 2027, dok je najavio daljnje proširenje na 142 miliona tona godišnje do kraja 2030. godine.

Sjeverno polje dio je najvećeg plinskog polja na svijetu, koje Katar dijeli s Iranom, koji svoj dio naziva Južni Pars.

Borba za LNG porasla je od početka rata u Ukrajini, a posebno je Evropa zahtijevala velike količine kako bi pomogla u zamjeni ruskog plina iz cjevovoda koji je činio gotovo 40 posto uvoza kontinenta.

Međutim, nakon decenija meteorskog rasta, cijene plina pale su ranije ove godine na gotovo najniže nivoe svih vremena nakon prilagodbe inflaciji.

Uprkos tom padu, svi vodeći proizvođači plina, uključujući SAD, Australiju i Rusiju, žele povećati proizvodnju oslanjajući se na mogući daljnji rast potražnje.

Izvor: Al Jazeera