Pad aktivnosti u industriji eurozone produbljen u aprilu

Indeks koji mjeri potražnju za industrijskim dobrima eurozone spustio se u aprilu na najniži nivo u posljednja četiri mjeseca.

Vrijednost indeksa zadržala se tako ispod nivoa od 50 bodova 22. mjesec zaredom, signalizirajući gotovo dvogodišnji pad aktivnosti (Wolfgang Rattay / Reuters)

Pad proizvodne aktivnosti u eurozoni produbljen je u aprilu, uz kontinuirano slabljenje potražnje, pokazao je izvještaj S&P Globala, odražavajući oštar kontrast u tempu aktivnosti u grupi ‘velikih’.

Indeks menadžera nabave u eurozoni (PMI) pao je u aprilu za 0,4 boda u odnosu na mart, skliznuvši na 45,7 bodova, najniži nivou u posljednja četiri mjeseca, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaj za S&P Global.

Vrijednost indeksa zadržala se tako ispod nivoa od 50 bodova 22. mjesec zaredom, signalizirajući gotovo dvogodišnji pad aktivnosti.

U grupi vodećih ekonomija eurozone najbolje rezultate bilježi Španija, prema vrijednosti PMI-ja iznad 50 bodova. Francuska, Italija i Njemačka bilježe pad.

Kontinuirani pad novih narudžbi

„Tempo španske ekonomije odudara od dinamike eurozone u cjelini, s obzirom na kontinuirani rast industrijske aktivnosti treći mjesec zaredom i ubrzanje u aprilu. Pozitivna (španska) dinamika u oštroj je suprotnosti s lošim rezultatima u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji”, ističe Cyrus de la Rubia, ekonomist HCOB-a.

Razlika bi se mogla postepeno smanjiti u idućim mjesecima, uz podršku povoljnog globalnog okruženja, napominje.

Kontinuirani pad novih narudžbi signalizira da zaokret ne treba očekivati u skorije vrijeme. Indeks koji mjeri potražnju za industrijskim dobrima eurozone spustio se u aprilu na najniži nivou u četiri mjeseca.

“Šta će spasiti ekonomiju eurozone? To je teško pitanje. Jasno je samo da sigurno neće proizvodni sektor”, zaključio je De la Rubia.

Izvor: Agencije