Izraelsku predstavnicu izviždali na probi za Eurosong

Društvenim mrežama šire se snimci na kojima se, osim zvižduka, čuju i uzvici ‘Sloboda Palestini’.

Eden Golan je morala promijeniti tekst svoje pjesme kako bi mogla učestvovati na Eurosongu (Leonhard Foeger / Reuters)

Na drugoj generalnoj probi za Eurosong, publika je izviždala izraelsku predstavnicu Eden Golan koja je izvodila svoju pjesmu Hurricane.

Snimci na kojima se, osim zvižduka, čuju i uzvici “Sloboda Palestini” (Free Palestine), šire se društvenim mrežama.

Izraelski javni servis Kan objavio je saopćenje u kojem kaže da je “Eden sa ponosom izašla na pozornicu na generalnoj probi i pružila nevjerovatan nastup”, prenosi Times of Israel.

“Nisu je ušutkali i neće nas ušutkati. Vidimo se sutra”, navodi se u saopštenju izraelskog javnog servisa.

Eden Golan je morala promijeniti tekst svoje pjesme kako bi mogla učestvovati na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope.

Prvobitna pjesma naslovljena Oktobarska kiša i uključivala je stihove kao što su “Pisci historije/Stani uz mene,” “Još sam mokar od ove oktobarske kiše/oktobarske kiše,” “Nema više zraka za disanje” i “Svi su oni bili dobra djeca, svaki od njih.” Organizatori Eurosonga ocijenili su ih previše politički nabijenim i nimalo suptilnim upućivanjem na napad Hamasa 7. oktobra.

Dodatne mjere sigurnosti

No, problemi su nastavljeni i nakon promjene teksta.

Deseci hiljada ljudi izašli su na ulice Malmea, švedskog grada koji je domaćin Eurosonga, protestujući zbog učešća Izraela na Eurosongu.

Demonstranti protestuju zbog sudjelovanja Izraela na 68. izdanju Eurosonga u Malmou, Švedska (TT novinska agencija /Johan Nilsson / Reuters)

Demonstracije su planirane i u subotu kada se održava finale Eurosonga.

Vlasti su poduzele dodatne mjere sigurnosti kako bi spriječili bilo kakve incidente tokom demonstracija. U Malmeu su kao podrška došli policijski timovi iz Norveške i Danske.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je prošle sedmice donijela odluku o zabrani takmičarima, izvođačima i fanovima isticanje palestinskih zastava i propalestinskih simbola tokom takmičenja za pjesmu Eurovizije.

No, uprkos tome, švedski pjevač Erik Saade, čiji je otac Palestinac i koji ove godine nije takmičar, je tokom izvođenja pjesme Popular sa Eurosonga 2011. godine nosio kefiju obmotanu oko zgloba – palestinski simbol često korišten na propalestinskim protestima.

Izvor: Al Jazeera i agencije