Protesti u Malmeu zbog učešća Izraela na Eurosongu

Švedska policija procjenjuje da će u naredna dva dana 100.000 demonstranata doći u grad, prenosi nacionalna televizija SVT Nyheter.

Hiljade propalestinskih demonstranata izašlo je na ulice Malmea protestujući protiv učešća Izraela u takmičenju za pjesmu Eurovizije (Atila Altuntaş/Anadolija)

Hiljade propalestinskih demonstranata u četvrtak je izašlo na ulice švedskog grada Malmea protestujući protiv učešća Izraela u takmičenju za pjesmu Eurovizije, čije je drugo polufinale na programu večeras.

Protest je organizovan u jeku pojačanih tenzija u toj skandinavskoj zemlji oko učešća Izraela na Eurosongu, dok Tel Aviv nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od oktobra prošle godine ubijeno više od 34.900 Palestinaca, prenosi Anadolija.

Propalestinske grupe organizovale su velike proteste u gradu gdje se održava Eurovizija, a nove demonstracije su planirane u subotu kada se održava finale.

Švedska policija procjenjuje da će u naredna dva dana 100.000 demonstranata doći u grad, prenosi nacionalna televizija SVT Nyheter.

Izraelska takmičarka večeras će izvesti svoju pjesmu, a u Malmeu se očekuje oko 20.000 propalestinskih demonstranata iz više evropskih zemalja koji će protestovati protiv učešća te zemlje.

Švedska televizija SVT Nyheter javila je da je Palestinska mreža preuzela inicijativu da organizuje demonstracije i druge kulturne aktivnosti u gradu tokom nedjelje Eurovizije.

U Malmeu se očekuje oko 20.000 propalestinskih demonstranata iz više evropskih zemalja (Atila Altuntaş/Anadolija)

Podrška Palestincima

Druga grupa pod nazivom Palestinska grupa u Malmeu je također jedna od mnogih organizacija koje su organizovale demonstracije u gradu.

“Planiramo dvije velike, mirne demonstracije 9. i 11. maja u Malmeu. Nadamo se da će mnogo ljudi doći iz Danske”, rekao je Per-Olof Karlsson, jedan od organizatora.

Upitan zašto smatra da je važno organizovati takav protest, kazao je da “Izrael treba biti isključen sa Eurovizije, baš kao što su to učinili s Rusijom”.

U znak solidarnosti s Palestincima u Gazi i kao dio protesta, 11. maja u Malmeu će se održati alternativni muzički događaj pod nazivom Falastinvision.

Mnogi umjetnici iz Švedske i drugih dijelova Evrope će učestvovati kako bi pokazali svoju podršku Palestincima.

U znak solidarnosti s Palestincima u Gazi i kao dio protesta, 11. maja u Malmeu će se održati alternativni muzički događaj pod nazivom Falastinvision Atila (Altuntaş/Anadolija)

Mjere sigurnosti

Vlasti su poduzele dodatne mjere sigurnosti kako bi spriječili bilo kakve incidente tokom demonstracija. U Malme su kao podrška došli policijski timovi iz Norveške i Danske.

Prošle sedmice, Evropska radiodifuzna unija (EBU) odlučila je zabraniti takmičarima, izvođačima i fanovima isticanje palestinskih zastava i propalestinskih simbola tokom takmičenja za pjesmu Eurovizije.

EBU je saopštio da će oni koji pokušaju ući u Malmo Arenu s palestinskom zastavom ili transparentom koji sadrži političku poruku biti zaustavljeni, a zastave ili transparenti oduzeti, navodi list Goteborgs-Posten.

Rusiji je 2022. zabranjeno učešće na Euroviziji održanoj u Torinu u Italiji, nakon što je susjedna Finska zaprijetila da će povući svog izvođača ukoliko Moskvi ne bude zabranjeno učešće zbog rata s Ukrajinom.

U decembru je odbor Islandskog društva autora i kompozitora (FTT) javno pozvao islandsku javnu radiodifuziju RUV da ne učestvuje u takmičenju za pjesmu Eurovizije “osim ako Izraelu bude odbijeno učešće na takmičenju po istoj osnovi kao i Rusiji”.

“Svi smo dužni da zauzmemo stav protiv rata i ubijanja civila i nevine djece”, rekao je generalni direktor FTT-a Stefan Eiriksson.

Izvor: Agencije