Broj prodavaonica ploča u Velikoj Britaniji na decenijskom maksimumu

Potražnja za gramofonskim pločama povećava se 16. godinu zaredom – sa 6,5 miliona prodanih ploča tokom godine i ukupnom prodajom većom od 200 miliona eura.

Trenutno u Velikoj Britaniji postoji 461 nezavisna prodavaonica ploča, što je 122 više nego prije 10 godina (Luke MacGregor / Reuters)

Broj prodavaonica gramofonskih ploča u Velikoj Britaniji dostigao je vrhunac u posljednjoj deceniji, objavilo je Udruženje za digitalnu zabavu i maloprodaju (ERA).

Prema njihovim podacima, na koje se poziva BBC, trenutno u Velikoj Britaniji postoji 461 nezavisna prodavaonica ploča, što je 122 više nego prije 10 godina.

ERA je otkrila kako je muzičko tržište u Velikoj Britaniji prošle godine vrijedilo 2,2 milijarde funti (2,57 milijarde eura), a ogroman udio u tome, odnosno 84 posto, pripisuje se pretplatama za stremming.

Također je istaknuto i kako se potražnja za gramofonskim pločama povećava 16. godinu zaredom – sa 6,5 miliona prodanih ploča tokom godine i ukupnom prodajom većom od 200 miliona eura.

Tanjug prenosi da je 2,2 miliona tih ploča prodano u nezavisnim prodavaonicama, a 128 miliona eura ukupne prodaje ostvareno je od starijih albuma, a ne od novih izdanja.

Izvor: Agencije