Muzičari pozivaju na prestanak upotrebe umjetne inteligencije

Muzičari upozoravaju da, kada se koristi neodgovorno, umjetna inteligencija predstavlja ogromnu prijetnju sposobnosti umjetnika da zaštitite svoju privatnost, identitete, muziku i sredstva za život.

U pismu se upozorava da bi neregulirana upotreba umjetne inteligencije u muzičkoj industriji mogla da 'sabotira kreativnost i potkopa umjetnike, tekstopisce, muzičare i nosioce prava' (Dado Ruvić / Reuters - Ilustracija)

Više od 200 muzičkih izvođača potpisalo je otvoreno pismo Društva za prava umjetnika sa sjedištem u Washingtonu, kojim se pozivaju tehnološke kompanije da prestanu da koriste umjetnu inteligenciju (AI), zbog zabrinutosti u vezi sa njenim utjecajem na umjetnike i tekstopisce.

U pismu se upozorava da bi neregulirana upotreba umjetne inteligencije u muzičkoj industriji mogla da “sabotira kreativnost i potkopa umjetnike, tekstopisce, muzičare i nosioce prava”, javlja AP.

“Neka ne bude zabune: vjerujemo da, kada se koristi odgovorno, umjetna inteligencija ima ogroman potencijal da unapredi ljudsku kreativnost i na način koji omogućava razvoj i rast novih i uzbudljivih iskustava za ljubitelje muzike”, navodi se u pismu i dodaje da “nažalost, pojedine platforme i programeri koriste AI na način koji može biti štetan za umjetnike”.

‘Ogromna prijetnja’

U pismu se ističe da, kada se koristi neodgovorno, umjetna inteligencija predstavlja ogromnu prijetnju sposobnosti umjetnika da zaštitite svoju privatnost, identitete, muziku i sredstva za život.

Navodi se da “neke od najvećih i najmoćnijih kompanija” koriste rad umjetnika bez njihove dozvole kako bi se AI modeli obučili za stvaranje zvukova koji bi “značajno razvodnili honorare” koji se plaćaju umjetnicima.

Pozivaju se programeri koji rade na umjetnoj inteligenciji, tehnološke kompanije i digitalni muzički servisi da se obavežu da neće razvijati ili primijeniti tehnologiju, sadržaj ili alate za generiranje muzike koji bi potkopali ili zamijenili rad ljudskih umjetnika ili tekstopisaca, ili im uskratili pravednu nadoknadu.

Među potpisnicima pisma su Katy Perry, Billie Eilish, Stevie Wonder, Miranda Lambert, Zayn Malik, Noah Kahan, Nicki Minaj, Peter Frempton, Smokey Robinson, J Baldvin, bend ‘Imagine Dragons i drugi, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije