Kremlj traži da se slavna pjevačica proglasi stranim agentom

Kraljica sovjetske pop-muzike Ala Pugačova od oktobra 2022. nalazi se u Izraelu, nakon što je javno osudila Putinovu invaziju na Ukrajinu.

Pugačova se smatra superzvijezdom u svojoj zemlji, a od '70-ih godina prošlog stoljeća oblikovala je rock i pop muziku u Rusiji (Ints Kalnins / Reuters)

Kremlj je pokrenuo proceduru da se poznata ruska pjevačica Ala Pugačova uvrsti na listu stranih agenata.

Vitalij Borodin, šef Federalnog projekta za sigurnost i borbu protiv korupcije, objasnio je kako je, na njegov zahtjev, Generalno tužilaštvo Rusije uputilo odgovarajući zahtjev Ministarstvu pravde.

„Procedura za priznavanje Ale Pugačove kao stranog agenta je počela“, rekao je Borodin, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

Napustila Rusiju i otišla u Izrael

Iznoseći optužbe na račun Pugačove i njenog supruga Maksima Galkina, zatražio je i da im se oduzme imovina u Rusiji zbog navodne „povezanosti sa stranim obavještajnim službama“.

Iz Federalnog projekta za sigurnost i borbu protiv korupcije tražili su ranije da se Pugačova označi kao strani agent zbog njenih izjava i odlaska u Izrael nakon početka rata u Ukrajini.

Predsjednik stranke Rodina Aleksej Žuravljov, koji se nalazi na funkciji zamjenika predsjednika Državne dume, nedavno je, također, izjavio kako je Pugačova „odavno trebala biti označena kao strani agent“.

Putin i Jeljcin među obožavateljima

Kraljica sovjetske pop-muzike Ala Pugačova objavila je u oktobru 2022. godine da se nalazi u Izraelu, nedugo nakon što je javno osudila Putinovu invaziju na Ukrajinu te kazala da je Rusiju pretvorio u „globalnog pariju“.

Pugačova se smatra superzvijezdom u svojoj zemlji. Oblikovala je rock i pop muziku u Rusiji od ‘70-ih godina prošlog stoljeća.

Među njenim obožavateljima su u prošlosti bili su aktualni predsjednik Vladimir Putin i njegov prethodnik na mjestu predsjednika Boris Jeljcin, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije