Štandovi s knjigama uz rijeku Senu i tokom otvaranja Igara

Policija je planirala premjestiti 428 zelenih štandova s knjigama, koji predstavljaju jedan od zaštitnih znakova Pariza, prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

Macron je zatražio da se knjižare ne premještaju s obzirom na to da predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu Pariza (Reuters)

Knjižare na otvorenom i njihove zelene štandove s korištenim knjigama uz obalu Sene neće trebati premještati tokom otvaranja ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu i Paraolimpijskih igara.

Takvu potvrdu dao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon višemjesečnih pregovora, donijevši odluku prema kojoj svi mogu ostati gdje jesu, prenosi Hina.

Nakon mjeseci neizvjesnosti i pregovora s predstavnicima pariske policije, pariski bukinisti (les bouquinistes) napokon mogu odahnuti.

Policija je isprva planirala premjestiti 428 zelenih štandova, zaštitnog znaka Pariza, prije ceremonije otvaranja, što je nešto manje od polovine od 932 štanda postavljena uz obalu Sene.

Macronova intervencija

No, to se neće dogoditi zahvaljujući intervenciji predsjednika države koji je od ministra unutrašnjih poslova i pariskog policijskog prefekta zatražio da knjižare ne premještaju s obzirom na to da predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu glavnoga grada.

Ta je afera zanimljiva jer su nadležni u Parizu nastojali jednim udarcem dokinuti dvije različite tradicije.

Svečanost otvaranja Igara održat će se 26. jula uz Senu, umjesto na uobičajenom mjestu, sportskom stadionu. Da bi osigurale više prostora i sigurnosti, gradske vlasti, na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo, željele su bar privremeno, a možda i trajno, ukloniti bukiniste i njihove zelene štandove s njihovog tradicionalnog mjesta.

Izvor: Agencije