Slovenija pokrenula proceduru za priznanje Palestine

Vlada je pokrenula proceduru za priznanje Palestine, rekla je ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon i najavila da će Vlada odluku uputiti parlamentu u roku od mjesec dana.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da je vlada Slovenije pokrenula proceduru za “priznanje nezavisne, suverene države Palestine“.

Fajon je dodala da je to prvi, nepovratni korak.

Ona je nakon sastanka kabineta vlade izrazila nadu da će se to priznanje desiti što prije, a da namjena tog poteza nije samo simbolična, već da umiri situaciju u Gazi, prenosi Tanjug, pozivajući se na navode Slovenske tiskovne agencije (STA).

Dodatni pritisak

Fajon je objasnila da se odluka vlade Slovenije zasniva na granicama između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da bi teritorija Palestine obuhvatala Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem.

Napomenula je da nije riječ o priznanju palestinske grupe Hamas, već naprotiv, riječ je “o osnaživanju obnovljene palestinske vlasti koja će moći da upravlja Gazom iz Ramallaha”.

Premijer Slovenije Robert Golob je naveo da je ovaj potez pritisak za obustavljanje rata u Gazi i da procedura priznanja dolazi sa uslovima za sve uključene u sukob, kao što su napredak u mirovnim pregovorima, oslobađanje talaca i reforma Palestinske uprave.

Golob je također najavio da će se prijedlog o priznanju naći u Državnom zboru (Parlamentu) Slovenije najkasnije 13. juna.

Izvor: Agencije