RCC: Podrška građana Zapadnog Balkana članstvu u EU značajno opala

Pad popularnosti EU-a na Zapadnom Balkanu od osam procenata predstavlja bolan podsjetnik na frustracije brojnih građana, rekla je generalna sekretarka RCC-a.

Bregu: Nemojmo samo mahati zastavama i posmatrati vatromete (EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/Keystone)

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da podaci novog Balkan barometra pokazuju dodatni značajan pad podrške građana Zapadnog Balkana članstvu u EU, prenosi Beta.

“Ipak, s obzirom da 54 posto građana Zapadnog Balkana podržava članstvo u Evropskoj uniji, ovo mišljenje je i dalje u velikoj mjeri povoljno širom regije. Pad od osam procenata od 2021. godine, međutim, predstavlja bolan podsjetnik na frustracije brojnih građana zbog tempa napretka, ali i poziv da se nešto uradi po tom pitanju”, navela je u izjavi povodom Dana Evrope, 9. maja.

Bregu je ocijenila kao pozitivno to što je broj anketiranih građana koji smatraju da do pristupanja Evropskoj uniji nikada neće doći, pao za pet posto, sa 23 na 18 posto.

Posvećenost reformama

“Zapadni Balkan je daleko dogurao u protekle dvije decenije. Razvoj potencijala regije, međutim, zahtijevat će nove izvore dinamike i transformacije kako bi se prevazišli duboko usađeni socijalni, institucionalni i okolišni izazovi”, navela je, saopšteno je iz RCC-a.

Dodala je da nije riječ samo o novcu i tržištu, već o vrijednostima – demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima.

“Zato na današnji Dan Evrope nemojmo samo mahati zastavama i posmatrati vatromete. Posvetimo se napornom radu na reformama, borbi protiv korupcije i izgradnji budućnosti u kojoj Zapadni Balkan nije samo gost već dio porodice. Evropa okrenuta ljudima, prilagodljiva, reformisana, preporođena i inkluzivna, s čvrsto integrisanim Zapadnim Balkanom, predstavlja najpovoljnije ulaganje u mir i sigurnost cijelog kontinenta”, navela je Bregu.

Izvor: Agencije