Albanija, Srbija, S. Makedonija i Crna Gora dio Digitalne Evrope

Pristupanje Digitalnoj Evropi je veliki korak za ekonomije Zapadnog Balkana, vrijedan 7,5 milijardi eura.

Plan rasta za Zapadni Balkan može biti glavni pokretač dijaloga i saradnje s Evropskom unijom (EPA)

Pristupanje četiri ekonomije iz regije, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, programu Digitalna Evropa predstavlja veliki napredak, koji im otvara mogućnosti korištenja programa vrijednog gotovo 7,5 milijardi eura, poručila je generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Maljinda Bregu.

“Ono što se nekada činilo skoro utopijskim je od 2021. godine, kada su ukinuti troškovi roaminga u regiji, postalo stvarnost. Nastavljamo održavati obećanja data u pogledu roaminga. Tokom prvog regulatornog dijaloga istakla sam da je naredni izazov smanjivanje ogromnih troškova roaminga između Evropske unije i regije. Od 1. oktobra očekujemo prosječno regionalno smanjenje troškova prenosa podataka u roamingu od 30 posto”, rekla je Bregu.

Na sastanku u Briselu okupili su se ministri iz regije Zapadnog Balkana zaduženi za komunikacije, zvaničnici Evropske komisije te predstavnici regulatornih tijela i agencija za komunikacije iz regije.

Integracija u jedinstveno digitalno tržište

U prosjeku 72,5 posto domaćinstava na Zapadnom Balkanu imalo je pristup fiksnim širokopojasnim mrežama s brzinama većim od 30Mbps, u poređenju sa 90 posto u EU.

Osim toga, samo 35 posto građana regije posjeduje barem osnovne digitalne vještine, dok je prosjek u EU skoro 54 posto, navode iz RCC-a.

Samo tri posto preduzeća na Zapadnom Balkanu je koristilo barem jednu tehnologiju vještačke inteligencije, dok je ta brojka u EU bila skoro tri puta veća, pri čemu mala i srednja preduzeća u regiji koriste digitalne tehnologije mnogo manje u odnosu na prosjek EU-a.

Predstojeći Plan rasta za Zapadni Balkan, koji treba obuhvatiti postepenu integraciju u jedinstveno digitalno tržište i veću finansijsku pomoć, može biti glavni pokretač dijaloga i saradnje s EU-om, smatraju iz RCC-a.

Izvor: Agencije