Bregu: Protekla godina jedna od najznačajnijih u regiji

Na Zapadnom Balkanu postoji ogroman prostor za zajedničko djelovanje, motivirano zajedničkim razumijevanjem napretka – zbližavanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Majlinda Bregu: RCC je krenuo u novi poduhvat u cilju regionalne povezanosti i zajedništva (EPA)

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je izjavila kako je protekla godina jedna od najznačajnijih za Zapadni Balkan, kao i da označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona kroz Zajedničko regionalno tržište (CRM).

Kazala je da je RCC, zajedno s regionalnim organizacijama i blisko sarađujući s Generalnom direkcijom Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, krenulo u novi poduhvat u cilju regionalne povezanosti i zajedništva, prenosi Tanjug.

“Treba cijeniti plan koji se sastoji od četiri dijela, čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske unije, a koji je nedavno najavila predsjednica EK-a i koji u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i RCC-a da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklade s jedinstvenim tržištem EU-a kroz politiku ‘postepenog uvođenja’, koja omogućava opipljivije koristi od pristupanja i prije punopravnog članstva”, navela je Bregu.

‘Prostor za zajedničko djelovanje’

Prema njenim riječima, na Zapadnom Balkanu postoji ogroman prostor za zajedničko djelovanje, motivirano zajedničkim razumijevanjem napretka – zbližavanja ljudi, roba, usluga i kapitala, saopćeno je iz RCC-a.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi obratio se putem videoporuke na godišnjem sastanku organizacije, istakavši opredijeljenost organizacije regionalnoj integraciji i pomoći u provođenju zajedničkog regionalnog tržišta.

“Regionalna ekonomska integracija zasnovana na pravilima EU-a postepeno približava regiju jedinstvenom evropskom tržištu i prije samog pristupanja”, istakao je Varhelyi.

Napomenuo je da je RCC imao ključnu ulogu u postizanju sporazuma o mobilnosti i roamingu te najavio nastavak podrške Evropske komisije RCC-u u naredne tri godine.

Izvor: Agencije