SAD ne posreduje u crnogorskim amandmanima na Rezoluciju o Srebrenici

State Department je demantirao medijske navode da SAD posreduje u predaji dva amandmana Vlade Crne Gore na tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ranije je objavljeno da je usaglašen prijedlog Rezolucije kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, počinjen u julu 1995. (REUTERS/Dado Ruvic)

State Department je za Radio Slobodna Evropa demantirao medijske navode da Sjedinjene Američke Države posreduju u predaji dva amandmana Vlade Crne Gore na tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Iz State Departmenta su potvrdili da su imali uvid u sadržaj amandmana.

Pojedini medijski portali u Crnoj Gori su ranije objavili da će Sjedinjene Američke Države posredovati prilikom predaje dva amandmana – jednog u kojem se ističe da je krivica za genocid individualna i drugog koji naglašava nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini.

Vlada Crne Gore još nije saopštila hoće li ta država na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda glasati za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. No, njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO-a Milan Nic objavio je kako mu je crnogorski premijer Milojko Spajić rekao da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati tokom glasanja u UN-u.

Ranije je objavljeno da je usaglašen prijedlog Rezolucije kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, počinjen u julu 1995. i o njemu bi se tokom maja trebalo raspravljati na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Rezolucija poziva da se 11. juli uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Genocid u Srebrenici

Rezolucijom se kani pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Pripadnici vojske i policije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska su u julu 1995, nakon okupacije Srebrenice na istoku Bosne i Hercegovine koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sistemski pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, ratni politički i vojni čelnici RS-a Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Predlagači Rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Srbija i entitet Republika Srpska u BiH se protive Rezoluciji, a u UN-u ponajprije računaju na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike.

Izvor: Al Jazeera i agencije