Ambasador SAD-a u BiH: Rezolucija o Srebrenici važan korak ka pomirenju

U vrijeme kad negiranje genocida i etnonacionalistička retorika preuzimaju kontrolu, ništa ne može biti važnije od ovog prostora i dokumentovanja zločina koji se desio, rekao je Murphy.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy (Dejan Rakita / Pixell)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy rekao je da je SAD kosponzor rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama jer je to “važan korak za napredovanje regiona ka pomirenju”.

Murphy je u govoru u Srebrenici, gdje je danas otvoren depo za ekshumirani biološki materijal, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih srebreničkih žrtava, rekao da SAD podržava multietnički karakter BiH i da je “predan žrtvama Srebrenice”, prenosi agencja Beta.

“Dok se sjećamo onih koji su brutalno ubijeni, čvrsto obećavamo da ćemo davati podršku preživjelima. Pozivam sve da se suočimo s prošlošću i osiguramo budućnost pomirenja i mira. SAD će predano koračati uz vas kao trajni partner i saveznik”, naglasio je Murphy.

Kazao je da će danas otvoreni objekat omogućiti dostojno počivalište za neidentifikovane posmrtne ostatke i lične stvari žrtava genocida.

‘Osigurati da se genocid ne ponovi’

On je naveo da u Tuzli, u prostorijama identifikacijskog projekta Podrinje, “leže hiljade bijelih vreća s posmrtnim ostacima onih koji su ubijeni u genocidu”, a ti “još bezimeni posmrtni ostaci bit će smješteni u objekat u Srebrenici, gdje će im biti vraćeno dostojanstvo i poštovanje koje im je okrutno uskraćeno”.

Američki ambasador je rekao da “u vrijeme kad negiranje genocida i etnonacionalistička retorika preuzimaju kontrolu, ništa ne može biti važnije od ovog prostora i dokumentovanja zločina koji se desio pre tri decenije”.

“Sjećanjem na žrtve želimo da osiguramo da se genocid nikada ne ponovi. Pored negiranja činjenica o genocidu, oni insistiraju na lažnom narativu da očuvanje sjećanja predstavlja življenje u prošlosti, a zapravo odavanja pošte žrtvama je sasvim suprotno od toga. Kultura sjećanja na žrtve mržnje ključni je korak na putu ka ozdravljenju i budućim pomirenjima”, istakao je Murphy.

Izvor: Agencije