Koje zemlje su sponzori rezolucije o genocidu u Srebrenici

Nova Rezolucija o genocidu u Srebrenici izazvala je oštre reakcije u RS-u i Srbiji.

A negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca su ideološki temelji gotovo svih političkih i ideoloških pokreta i u Srbiji i u entitetu Republika Srpska(REUTERS/Dado Ruvić)
Pogled iz zraka na Memorijalni centar genocida Srebrenica-Potočari u Potočarima, Bosna i Hercegovina, 8. juna 2021. (REUTERS/Dado Ruvić)

Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici će se na Općoj skupštini staviti na dnevni red vjerojatno početkom svibnja, rekao je Al Jazeerin novinar Ivica Puljić.

“Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda”.

“Sponzori rezolucije su: SAD, Čile, Novi Zeland, Malezija, Jordan, Turska, Slovenija, Albanija, Francuska, Italija, Irska, Lihtenštajn, Bosna i Hercegovina, Nizozemska, Finska. I to je tek početak”, dodao je Puljić.

Nova Rezolucija o genocidu u Srebrenici, kojom bi se, između ostalog, moglo zahtijevati da se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid, izazvala je oštre reakcije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kao i u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nakon usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici uslijediti “zahtjevi za ukidanje Republike Srpske i da Beograd plati ratnu odštetu”.

“… Taj akt nema obavezujuću snagu, ali će se odmah sutradan izaći sa inicijativom za ukidanje Republike Srpske, na osnovu stava da političke tvorevine koje su zasnovane na genocidu ne mogu da postoje. Tražiće i ratnu odštetu od Srbije”, rekao je Vučić.

Nije ponudio dokaze za njegove tvrdnje.

Snage bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića, osuđenog u Haagu za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, u samo nekoliko dana jula 1995. godine ubile su više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka na području Srebrenice.

Srbija kao i entitetski čelnici RS-a priznaju da je u Srebrenici počinjen zločin, ali odbijaju prihvatiti da se radi o genocidu.

Izvor: Al Jazeera