Bolnica: Ficovo stanje nakon operacije stabilizirano, ali vrlo teško

Zdravstveno stanje slovačkoga premijera Roberta Fica i dalje je teško i prerano je reći hoće li se oporaviti, rekao je njegov zamjenik Robert Kalinak, dan nakon atentata koji je šokirao Evropu.

Slovački su stručnjaci u srijedu nakon pokušaja Ficovog ubistva kritizirali sigurnosne mjere koje su poduzete da bi se zaštitio premijer (Radovan Stoklasa/TASR via AP)

Zdravstveno stanje slovačkoga premijera Roberta Fica i dalje je teško i prerano je reći hoće li se oporaviti, rekao je u četvrtak njegov zamjenik Robert Kalinak, dan nakon atentata koji je šokirao Evropu.

“Nažalost još ne mogu reći da pobjeđujemo u nastojanju da spasimo Ficov život niti da su prognoze pozitivne jer su posljedice ranjavanja izazvane s četiri prostrijelne rane takve da će odgovor organizma na njih i dalje biti vrlo težak”, rekao je ministar Kalinak, prenosi Hina.

Miriam Lapunikova, direktorica Univerzitetske bolnice Roosevelt u Banskoj Bystrici, gdje je premijer Fico na liječenju, rekla je da je 59-godišnji premijer podvrgnut petosatnoj operaciji u kojoj su sudjelovala dva ljekarska tima kako bi se sanirale višestruke prostrijelne rane od vatrenog oružja.

“U ovom trenutku njegovo smo stanje uspjeli stabilizirati, no ono je i dalje vrlo ozbiljno. Bit će zadržan na odjelu za intenzivnu njegu”, rekla je novinarima.

Ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok je na konferenciji za novinare kazao da je napadač, kojega policija tereti za pokušaj ubistva, djelovao sam i da je prethodno sudjelovao u protuvladinim protestima.

Sigurnosni propusti

“Riječ je o vuku samotnjaku koji se radikalizirao nedavno, u razdoblju nakon predsjedničkih izbora održanih u aprilu”, rekao je Sutaj Estok.

Osumnjičenik je kao razloge za napad naveo vladinu politiku prema Ukrajini, planove o reformi javnog emitera i raspuštanje ureda posebnog tužitelja, kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Slovački su stručnjaci u srijedu nakon pokušaja Ficovog ubistva kritizirali sigurnosne mjere koje su poduzete da bi se zaštitio premijer.

“Sam je Fico prije nekoliko sedmica govorio o opasnostima pucnjave na političare”, rekao je u četvrtak bivši šef slovačke policije Stefan Hamran za list Dennik N.

Zapitao se ko je analizirao potencijalnu opasnost i procijenio prijetnju. Hamran je kritizirao reakciju tjelohranitelja nakon pucnjave.

“Ondje je nastao haos, to je odmah bilo očito i bio je to potpuni promašaj”, kazao je.

I bivši šef slovačke jedinice za osiguranje štićenih osoba Juraj Zabojnik kritizirao je premijerove tjelohranitelje.

“Ako neko može ispaliti četiri do pet hitaca, to znači da je neko kriv”, kazao je u programu informativnog kanal TA3. Rekao je da nije primijetio da iko od tjelohranitelja u trenutku pucnjave stoji ispred šefa vlade.

Izvor: Agencije