Poslije atentata na slovačkog premijera Fica prijetnja stigla i poljskom premijeru Tusku

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, kada je na njega pucao nezadovoljni Slovak, pokrenula je lavinu prijetnji ne samo slovačkim zvaničnicima i novinarima već i evropskom političarima.

Atentat na slovačkog premijera natjerao je i policiju i službe susjedne Češke da u četvrtak provjere sposobnosti osiguranja koje štiti državni vrh (Radovan Stoklasa/TASR via AP)

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, kada je u srijedu na njega pucao nezadovoljni Slovak, pokrenula je lavinu prijetnji ne samo slovačkim zvaničnicima i novinarima već i evropskom političarima, među njima i poljskom premijeru Donaldu Tusku.

“Slovaci su nam dali primjer šta treba uraditi sa Donaldom Tuskom ako sabotira centralni aerodrom”, jedna je od prijetnji smrću koje su stigle poljskom premijeru, prenosi Beta.

Tusk je objavio na društvenoj mreži X tu poruku uz svoj komentar “Bilo je toga više jučer. Vizija Poljske”.

“To nije stvar samo Slovačke. Tenzije ne rastu samo tu. Vidjeli smo napade tokom predizborne kampanje u Njemačkoj. Nije to samo problem Slovačke. Političari u Evropi moraju da razmišljaju kako da se izbjegnu takve situacije”, kazao je u četvrtak novoizabrani predsjednik Slovačke Peter Pelegrini.

Glavni urednici slovačkih nezavisnih medija dobijaju prijeteće mailove i poruke pošto od atentata slovački zvaničnici, iako govore o pomirenju, kao glavne krivce za polarizaciju društva, govor mržnje koji se ne kraju pretočio u nasilje i pokušaj ubistva, označavaju opoziciju i medije koji nisu pod kontrolom vlasti.

“Ovaj ogavni čin ne smije da podstakne dalju agresiju, verbalne napade i osvetu. Ovo ne smije da bude vrijeme zloupotrebe atentata za političke ciljeve ili za raspirivanje još gorih strasti”, poručili su u zajedničkom apelu glavni urednici 25 vodećih slovačkih medija.

Prijetnje smrću

Prijetnje smrću stižu i političarima slovačke vladajuće koalicije, poput predsjedniku Regiona Njitre Branislavu Beciku, lideru kandidatske liste stranke Glas predsjednika Petera Pelegrinija na izborima za Evropski parlament ovog juna kome je neko pretio “Ubit ću te, đubre jedno”.

“Oni koji žele smrt premijeru Ficu danas žele smrt i predstavnicima službi sigurnosti. Recimo i zastupniku Rihardu Gliku iz Ficove stranke Smer-SD…”, rekao je o eskalaciji prijetnji i govora mržnje ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok

Slovačka policija saopštila je u četvrtak da je pojačan nadzor i osiguranje ne samo zastupnika svih političkih parlamentarnih stranaka, već i redakcija slovačkih medija, škola kako bi policija mogla da blagovremeno reagira na prijetnje.

Ministar unutrašnjih poslova Šutaj Eštok rekao je da se pojačavaju hibridne prijetnje u cyber prostoru a i rukovodstvo policije potvrdilo je da su neki autori prijetećih poruka identificirani, njih 32, te da će odgovarati prema važećim zakonima Slovačke.

Atentat na slovačkog premijera koji je poslije petosatne operacije noćas u stabiliziranom ali i dalje vrlo teškom stanju natjerao je i policiju i službe susjedne Češke da u četvrtak provjere sposobnosti osiguranja koje štiti državni vrh i one ministre koji imaju pravo na tjelohranitelje i daju im nove precizirane instrukcije.

Izvor: Agencije