Bećirović i ambasadori Kvinte: Zaustaviti destabilizaciju BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine održao je sastanak s ambasadorima država članica Kvinte u Sarajevu.

Sa današnjeg sastanka u Sarajevu (Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića/ Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je sastanak s ambasadorima država članica Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija), prenosi Fena.

Sastanku, koji je održan na poziv Bećirovića, prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Jonathan Mennuti.

Bećirović je rekao da je Bosna i Hercegovina nezavisna i suverena država, punopravna članica UN-a, koja poštuje temeljne principe na kojima su zasnovani međudržavni odnosi.

O članstvu BiH u EU i NATO-u

“Poštujući međunarodno i nacionalno pravo, BiH neće nijemo posmatrati kako se ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet. Separatističke politike i prijetnje su nedopustive i predstavljaju direktnu prijetnju regionalnom, pa tako i globalnom miru i sigurnosti”, istakao je on.

“Sankcioniranje antidejtonske i antiustavne politike u BiH treba i mora biti odlučnije i mora uključivati različite korake: diplomatske mjere kojima se izražava jasan i nedvosmislen stav protiv separatizma, upotrebu političkih, ekonomskih i finansijskih sankcija kao sredstava pritiska na one koje ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum.”

Poslao je jasnu poruku da će legalni organi BiH, zajedno sa saveznicima, institucionalnim putem zaustaviti sve one koji nastoje destabilizirati prilike u ovoj državi.

Bećirović je rekao da međunarodna zajednica, a posebno države svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje ovog sporazuma, podrivanje Ustava BiH i prijetnje miru. Punopravno članstvo BiH u EU i NATO-u predstavljaju najbolji okvir za trajnu sigurnost i stabilnost BiH i regiji.

Zajednički zaključak

Ambasadori Kvinte posebno su podvukli da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitni, te da su garantirani Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

Istakli su, kako prenosi Fena, da neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, da demokratska, multietnička i euroatlantska BiH nema alternativu, a da su politike etničkih i drugih podjela osuđene na propast.

Zajednički zaključak prisutnih na sastanku održanom u Predsjedništvu BiH u Sarajevu je da nikome neće biti dozvoljeno da urušava Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i mir, te da će se odlučno suprotstaviti svima koji pokušavaju destabilizirati BiH.

Tokom razgovora ambasadori Kvinte istakli su punu podršku evropskom i euroatlantskom putu BiH i naglasili potrebu ubrzanja reformi u okviru 14 prioriteta. Ponovili su opredijeljenost da zajedničkim naporima podrže procese društvenih promjena u BiH, jačanju pravne države, odbrambenog i sigurnosnog sistema na evropskom i euroatlantskom putu države.

Podrška rezoluciji o 11. julu

Svi prisutni su iskazali podršku svojih država usvajanju rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Ocijenili su rezoluciju civilizacijskom tekovinom kojom se odaje poštovanje žrtvama genocida.

Ambasadori Kvinte su naglasili da se rezolucijom potvrđuju sudski utvrđene činjenice, ne stigmatizira niti jedan narod i doprinosi sigurnijoj budućnosti, kakvo imaju dejstvo i usvojene rezolucije UN-a o holokaustu i genocidu u Ruandi.

Sagovornici na sastanku su naglasili da je EUFOR u BiH u skladu sa svojim mandatom spreman zaštititi mir i sigurnost građana na cijeloj teritoriji BiH, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, prenosi Fena.

Izvor: Agencije