Američka generalica: NATO zbog Rusije pojačava podršku BiH

BiH nije imuna na izazove poput cyber-napada, dezinformacija i ekonomskih pritisaka, rekla je u Mostaru Pamela McGaha, koja je na čelu štaba NATO-a u Sarajevu.

McGaha je upozorila na iskušenja s kojima je Bosna i Hercegovina suočena zbog ruske agresije na Ukrajinu (FENA/Mario Obrdalj)

Budućnost Zapadnog Balkana je u NATO-u koji je nakon ruske agresije na Ukrajinu pojačao svoje angažiranje u Bosni i Hercegovini, navedeno je na prvom Sigurnosnom forumu koji se održava u Mostaru i poručeno kako su institucije te zemlje sposobne spriječiti sigurnosnu eskalaciju.

Zagreb Security Forum i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara organizirali su prvi „Mostar Security Forum“ na kojem je sudjelovala i američka brigadna generalica Pamela McGaha, koja je na čelu NATO-ovog štaba u Sarajevu.

Pozdravila je održavanje prvog mostarskog sigurnosnog foruma, navodeći kako su ti događaji ključni “kako bi se pomogla izgraditi daleko otpornija društva”, prenijela je Hina.

Upozorila je na iskušenja s kojima je i Bosna i Hercegovina suočena zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Važno da BiH nastavi napredovati prema NATO-u

“Bosna i Hercegovina nije imuna na izazove poput cyber-napada, dezinformacija i ekonomskih pritisaka. Zato nakon brutalne invazije Rusije na Ukrajinu NATO i njegovi saveznici pojačavaju podršku Bosni i Hercegovini”, rekla je brigadna generalica Američke vojske.

Voditelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap, koji je i prvi čovjek Zagrebačkog sigurnosnog foruma, ocijenio je iznimno važnim da Bosna i Hercegovina nastavi napredovati prema NATO-u, smatrajući da bi to bio ključni doprinos njezinoj stabilnosti, sigurnosti i miru.

“Bosna i Hercegovina treba raditi da se integrira u NATO-u. Ja se nadam da će se BiH uskoro osvijestiti i shvatiti kako sigurnost i stabilnost nemaju cijenu”, istakao je.

Izvor: Agencije