Infografika: AR-15 – najubojitija klasa oružja u Americi

Deseci civila, među kojima i veliki broj djece, ubijeni su u napadima izvedenim AR-15 – oružjem ‘omiljenim’ kod počinitelja masovnih ubistava.

Napadač u osnovnoj školi Sandy Hook ubio je 20 djece stare šest i sedam godina, te šest uposlenika (Reuters)

Poluautomatske puške klase AR-15 oružje su izbora brojnih počinitelja masovnih ubistava širom Sjedinjenih Američkih Država, no to nije poljuljkalo sudiju kalifornijskog San Diega Rogera Beniteza da uporedi ovo oružje sa višenamjenskim nožićem.

Benitez je blokirao kalifornijski zakon o zabrani posjedovanja jurišnih pušaka kazavši kako to krši Drugi amandman američkog Ustava i sprečava žitelje Kalifornije da posjeduju oružje dostupno u drugim državama.

„Poput švicarskog vojnog noža, popularna puška AR-15 je savršena kombinacija oružja za odbranu doma i opreme za odbranu domovine. Oružje označeno kao ‘jurišno’ su zapravo obične, popularne, moderne puške“, naveo je sudija.

Ranije se pod oznakom podrazumijevao određeni model puške, ali se u posljednje vrijeme termin AR-15 odnosi za određenu klasu pušaka koje imaju slične karakteristike, ali u zvaničnoj upotrebi je ime zaštitio Colt. Po isteku Coltovih patenata 1977. godine, drugi proizvođači su počeli kopirati dizajn puške, ali je ime sačuvao ovaj američki proizvođač.

One su poluautomatske, što znači da okidač mora biti povučen za svaki metak čije mjesto potom automatski zamjenjuje novi metak.

Puške ove klase imaju opći oblik i konfiguraciju, a vlasnik može je podešavati sa oblikom drške, okidače i druge segmente.

Zabranjene istekla 2004.

Do 2004. godine, ovakve puške su bile zabranjene federalnim zakonom kao jurišno oružje.

Američki Kongres je 13. septembra 1994. izglasao desetogodišnju zabranu ovog oružja, a rezultat glasanja u Senatu je bio 52:48. Istog dana, zakon je potpisao i predsjednik Bill Clinton.

Zabrana je istekla 13. septembra 2004. godine i nekoliko je pokušaja bilo da se ona obnovi ali nijedan do danas nije bio uspješan.

Zabrana se odnosila samo na oružje proizvedeno nakon datuma stupanja na snagu, a studije pokazuju kako je imala malo utjecaja na ukupnu kriminalnu aktivnost, ubistva vatrenim oružjem i smrtnost u ovoj kategoriji.

Ovo oružje, kako navode američke kolege, postalo je “omiljeno” kod počinitelja masovnih ubistava u posljednjoj deceniji.

Deseci civila, među kojima i veliki broj djece, ubijeni su u napadima izvedenim AR-15.

Posebno zgražanje izazivaju pucnjave u školama poput Sandy Hook, kada je napadač ubio 20 djece stare šest i sedam godina, te šest uposlenika.

U infografici istražite detaljnije.

Izvor: Al Jazeera