Voda iz slavine u borbi s vodom iz plastične boce

Svugdje se forsira kupovanje raznih drugih namirnica u svrhu sticanja profita, tako da ni voda nije izuzetak (AFP)

Balkanske države bogate su zdravom vodom i vrlo često se može čuti kako su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, pa i Srbija, u europskom ili svjetskom vrhu po kvaliteti ili količini pitke vode po glavi stanovnika. Istovremeno, često se vode i rasprave treba li koncesije za eksploataciju vode povisiti, jer je očita i velika razlika između iznosa naknade za „kubik“ vode i njezine cijene na policama (koncesionari će reći da to baš i nije tako).

Uz sve to, još će češća nedoumica koja je voda zdravija – ona koju svatko ima u kući ili stanu i koja dolazi iz slavine (pipe ili česme, kakogod se zvala na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku) ili koju kupujemo flaširanu. Struka uvjerava kako je voda iz slavine zdrava i sigurna, ali i ekonomski, socijalno i ekološki prihvatljiva za konzumaciju. S druge strane, pogotovo putem agresivnih reklama, forsira se kupovanje flaširane vode. Stoga se postavlja pitanje jesmo li svi u priči o korištenju vode postali žrtve konzumerizma?

Prije odgovora na to pitanje, dr. sc. Mara Pavelić, voditelja Sektora zaštite voda u Hrvatskim vodama, napominje kako je „voda iz crpilišta, koja se nakon iznimno strogog kondicioniranja upušta u javni vodoopskrbni sustav, najbolje moguće kvalitete i kao takva ne predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju“.

Reklama

I zato, dodaje, „slobodno možemo konzumirati vodu iz javnih i privatnih slavina“. Nasuprot tome, upozorava, „nudi se voda u boci, kojoj na etiketi piše da se mora čuvati na temperaturi od šest stupnjeva, a ona se često drži i na 50 stupnjeva Celzija, a da rijetko tko o tome vodi računa“.  A kad je konzumerizam u pitanju, konstatira da je, „kao posljedica kapitalizma, nažalost, svuda oko nas, pa tako i u polju osnove ljudske potrebe“.

„Forsira se i kupovanje raznih drugih namirnica u svrhu stjecanja profita, tako da ni voda u boci nije iznimka. No dok ostale namirnice, pa čak i druge vrste voda (mineralna, s okusima i sl.), nisu pokrivene zakonom i nisu jedne od temelja osnovnog ljudskog prava, voda to jest. Problematika je otišla još i dalje na način da ako u nekom restoranu u Hrvatskoj naručite vodu, a izričito ne naglasite da donesu vodu iz slavine, po zadanome će vam donijeti novu bocu vode i otvoriti je ispred vas te pošteno naplatiti. Nažalost, tu praksu prakticira veliki broj restorana, što je u Hrvatskoj, koja je izrazito bogata vodom iznimno kvalitetnih svojstava, jednostavno nedopustivo“, ukazuje Pavelić, koja je, osim dužnosti u Hrvatskim vodama, i predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu voda, a odnedavno članica Upravnog odbora Europskog udruženja za vode, krovne institucije za vode na Starom kontinentu.

Stalno i pravovremeno obavještavati javnost

Kao i u Hrvatskoj, tako i u susjedstvu, ali i drugdje u svijetu, konzumerizam i njegove žrtve su realnost. Po mišljenju Aleksandra Đukića s Instituta za hidrotehniku i vodno-ekološko inženjerstvo Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, „takav ishod se i mogao očekivati s obzirom na velike budžete za marketing kojima raspolažu kompanije koje prodaju flaširanu vodu ali i tromost i nesnalaženje u medijskoj komunikaciji koje tradicionalno karakterišu vodovodska preduzeća“.

Reklama

„Javnost nije dovoljno upoznata sa kvalitetom vode za piće iz gradskih vodovoda, ali ni sa štetnim posledicama od transporta ogromnih količina flaširane vode i generisanja ogromnih količina plastičnog otpada od ambalaže flaširane vode. Ipak, rezultati analiza kvaliteta vode za piće iz javnih vodovoda su jasni i pokazuju da u najvećem broju slučajeva, pogotovo kod velikih vodovodnih sistema, kvalitet vode za piće isporučene potrošačima je dobrog kvaliteta“, ukazuje Đukić.

Prema njegovim riječima, „informacije o kvalitetu vode za piće moraju biti stalno i pravovremeno dostupne javnosti jer, u krajnjoj liniji, lični je izbor svakog čoveka je koju će vodu piti – flaširanu ili sa česme“. I sam, kako kaže, „gotovo uvek pije vodu sa česme, a izuzetak su samo neke egzotične destinacije u koje povremeno putuje iz poslovnih razloga“.

Države bogate izvorima

I kada se pita organizacije za zaštitu životnog okoliša, druge nevladine udruge koje se bave ekologijom, baš kao i mnoge aktiviste iz civilnog društva, oni će u izboru između flaširane vode i one koja je nadohvat ruke prioritet dati vodi iz česme. Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu u Banjoj Luci za takav izbor navodi više razloga.

Reklama

Navodi kako je Bosna i Hercegovina „još uvijek bogata izvorima pitke vode iako se raznim aktivnostima, prvenstveno ljudskim, izvori u sve većoj mjeri i ubrzanim tempom devastiraju“. Pored izvora, dodaje, veliki je pritisak i na površinske vode.

„Grca u ogromnom problemu, a to je velika količina otpada koja završava u rijekama. Dobar dio tog otpada je plastika koja jednim dijelom nastaje i zbog povećane konzumacije flaširane vode. Nama se prodaje priča putem reklama da je flaširana voda zdravija i sigurna za piće. Međutim, ta voda stoji dugo u plastici i nerijetko se transportuje kroz nekoliko država, često se zagrijava i hladi što smanjuje njen kvalitet. Još je apsurdnija činjenica da uvozimo ogromne količine flaširane vode, a samim tim i ogromnu količinu plastike koja postaje otpad“, upozorava Ivanić.

Upozorava i da je „jednom uništenu rijeku teško vratiti u prijašnje stanje“, te smatra da je „potrebno ozbiljno se pozabaviti ovim problemom jer ubrzano ostajemo bez najznačajnijih prirodnih resursa“.

Reklama

Raspolaže li se vodom racionalno?

Sugovornicima Al Jazeere postavljeno je i pitanje gospodare li države iz kojih dolaze na racionalan način vodom, jednim od najvažnijih prirodnih bogatstava kojim raspolažu.

Ivanić odgovara kako je u Bosni i Hercegovini evidentan problem neadekvatnog upravljanja vodama, jer se „nerijetko prioritet u korištenju vode daje privatnim licima za razne projekte dok lokalne zajednice ostaju bez vode ili se bore sa poplavama i drugim posljedicama neodgovornog upravljanja“.

„Ogroman problem su otpadne komunalne vode i vode iz industrije koje uništavaju rijeke, kao i neadekvatno upravljanje otpadom i divlje deponije koje na kraju dospijevaju u rijeke. Velika pomama za izgradnjom hidroelektrana koja nije realno opravdana, zarad privatnih interesa, a na štetu lokalnih zajednica je takođe jedan od većih problema sa kojima se suočavamo“, konstatira Ivanić.

Reklama

Prema Đukićevim riječima, upravljanje vodama u Srbiji se mijenja i poboljšava kroz vrijeme, ali su još uvijek prisutne prakse neadekvatnog i neracionalnog korištenja voda. Kao posebno važne, a neriješene probleme, ističe „neprihvatljivo visok nivo zagađivanja vodnih resursa, neracionalno trošenje vode (gubici vode) i nedovoljni monitoring voda“. Kako bi se riješili svi ti problemi, a pored uvijek neophodnog novca, ukazuje, „biće neophodno ojačati tehničke, organizacione i ljudske kapacitete različitih činilaca koji učestvuju u upravljanju vodama“.

Vodno gospodarstvo nije samo briga o pitkoj vodi

Podsjećajući na činjenicu da je Hrvatska vodom jedna od najbogatijih zemalja Europe, Pavelić ukazuje na podatke UN-ove agencije FAO po kojoj je ta država, prema ukupnim obnovljivim izvorima vode po stanovniku, treća u Europi (iza Norveške i Rusije), a peta po količinama kvalitetne pitke vode. I upravo zbog tog bogatstva i sve većeg geopolitičkog značaja vode, napominje, u Hrvatskoj se mora početi sustavno razmatrati korištenje tog strateški važnog resursa.

„Vodni potencijal koji nam stoji na raspolaganju obvezuje nas na racionalno i odgovorno upravljanje. Pitka voda u svakom kućanstvu mora biti naš prioritet. Izrazita prostorna i vremenska neravnomjernost u rasporedu vodnog bogatstva usmjerava nas na nužno ulaganje u daljnji razvoj javnih vodoopskrbnih sustava i povećanje stupnja opskrbljenosti stanovništva vodom, koji je danas 76 posto“, konstatira.

Navodi i kako vodno gospodarstvo nije samo briga o pitkoj vodi, nego podrazumijeva i razvoj ostalih značajnih vidova korištenja voda kao što su primjerice proizvodnja električne energije, natapanje, unutarnja plovidba, ribogojstvo, sport, kupanje i rekreacija, te korištenje geotermalnih i mineralnih voda. Stoga je, dodaje, „moguće i nužno učiniti potrebne razvojne korake, koji moraju biti povezani s cjelinom dugoročne strategije razvoja zemlje“.

Izvor: Al Jazeera