Baltimore zabranio privatiziranje vode

Baltimore ima jedan od najstarijih sistema vodoopskrbe u SAD-u (Reuters)
Baltimore ima jedan od najstarijih sistema vodoopskrbe u SAD-u (Reuters)

Grad Baltimore velikom većinom izglasao je zabranu privatizacije vode i kanalizacijskog sistema, što su oni koji podržavaju tu ideju nazvali prvom takvom američkom odlukom.

Približno 77% glasača od njih 148.000 podržalo je prijedlog na osnovu kojeg bi gradska povelja proglasila “neotuđivost” kanalizacije i sistema vodoopskrbe.

Zvaničnik grada Baltimorea rekao je da je više američkih gradova izrazilo interes za donošenje sličnog zakona.

Povećanje računa za vodu

Riana Eckel, aktivistica neprofitne organizacije Food & Water Watch iz Marylanda, koja je poticala na glasanje u Baltimoreu, rekla je da ta mjera “upućuje snažnu poruku privatnim korporacijama”.

Baltimore ima jedan od najstarijih sistema vodoopskrbe u SAD-u, a desetljeća neodržavanja rezultirala su učetverostručivanjem računa za vodu od 2000. godine, rekla je Eckel.

Privatizacije bi mogle prouzrokovati novi rast cijena, a grad ne bi imao kontrolu nad onima na koje bi takve promjene najviše utjecale, rekla je Eckel.

Izvor: Agencije


Povezane

Policija Baltimora je obećala da će provesti reforme nakon što je Ministarstvo pravde SAD-a objavilo izveštaj u kojem se navodi da policajci redovno krše građanska prava Afroamerikanaca. Njihova reakcija uslijedila je nakon 16-mjesečne istrage o smrti Freddyja Greja, koji je zadobio smrtonosne povrede kičme dok je bio u policijskom pritvoru.

U američkom gradu Baltimoreu traju protesti, organizovani nakon što je policajac optužen za smrt jednog crnca prošle godine oslobođen svake odgovornosti. Policajac Edward Nero oslobođen je optužbi u slučaju smrti Freddieja Graya.

Raste broj nasilnih zločina u američkim gradovima. Zbog ubistava i prosvjeda, ova godina je jedna od najtežih u povijesti Baltimorea. Zato je pozdravljena inicijativa aktivista koji su odlučili otvoriti centre u kojima djeca mogu provoditi vrijeme bez straha od nasilja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO