Mladi jezidi u borbi protiv ISIL-a na Sinjaru

Borci YBS-a treniraju sa pripadnicima kurdskih milicija (Al Jazeera)

Pišu: Sheren Khalel i Matthew Vickery

Planina Sinjar, Irak – Beritan Soza jedva da mora spustiti glavu kada izlazi iz šatora prekrivenog blatom kojeg ona naziva domom.

Osamnaestogodišnjakinja ima kalašnjikov koji joj visi na ramenu; čvrsto ga drži za kaiš da joj ne bi skliznuo. Kako je rekla Al Jazeeri, pušku je dobila prije tri mjeseca od Sinjar jedinica otpora (YBS) i od tada je ne ispušta iz vida.

Reklama

Soza kaže da joj volontiranje za YBS – jezidsku miliciju koja broji 600 boraca smještenih na planini Sinjar – daje osjećaj kontrole.

Stotine hiljada Jezida su raseljene od prošlog augusta kada je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) napredovala na planini Sinjar u provinciji Nineveh.

„Ja nisam žrtva“, kaže Soza. „Nesreća koja je zadesila jezide jednostavno nas je učinila jačim. Sada znamo da nam ne treba niko da nam pomogne jer mi sami sebi pomažemo“.

Reklama

Jezidi, etno-religijska manjina u Iraku, sljedbenici su drevne mezopotamijske religije koja ima korijene u zoroastrizmu. Jezidi, koje ISIL naziva „obožavaocima đavola“, su na meti boraca grupe.

Soza i njena porodica, zajedno sa hiljadama drugih, pobjegli su na planinu Sinjar prvog dana kada je ISIL napao to područje.

Lokalni kurdski borci Pešmerge pružili su slab otpor prije nego što su se povukli, ostavljajući jezide nezaštićenim.

Reklama

Traže autonomiju

Odlučni da se ne oslanjaju na druge snage za zaštitu, ljudi na planini počeli su organizovati svoju vlastitu odbranu.

Borci YBS-a treniraju zajedno sa Jedinicom narodne zaštite (YPG), kurdskom milicijom sa sjevera Sirije i Radničkom partijom Kurdistana (PKK), kurdskom milicijom poznatom po svojim sukobima sa Turskom.

Reklama

Najmanje 10.000 jezida živi u nestabilnim šatorima koji se protežu duž planine, nad dolinom koju kontroliše ISIL.

Među njima je i Roghar Habaabi, koji iz šatora u kojem živi sa porodicom gleda dim kako se uzdiže sa planine Sinjar. Snažne eksplozije odjekuju dolje, ali one mu ne smetaju – to je normalno, kaže on.

Kada se ne bori na ulicama u podnožju Sinjara on i njegove kolege borci iz YBS-a patroliraju planinom, kaže Habaabi.

Reklama

„Borci ISIL-a su barbari“, kaže Habaabi Al Jazeeri. „Oni se oslanjaju na autobombe i samoubilačke napade“.

YBS predstavlja nekonvencionalne snage. Mladi muškarci i žene u rasparenim vojnim uniformama hodaju između šatora.

Mladić sa pojasom za municiju nosi kanistere sa vodom u šator, dok mu mitraljez visi na leđima.

Reklama

Mladi borci YBS-a okupljaju se između šatora pod vodstvom Saida Hassana Saida, vođe Jezidskog demokratskog pokreta (TEVDA), političke grupe koja finansira borce.

Said, koji također živi na vrhu planine, vjeruje da je YBS samo prvi korak prema boljoj budućnosti za iračku zajednicu jezida.

On kaže da jezidima treba njihova vlast te poziva na osnivanje autonomne jezidske regije na Sinjaru, sa borcima YBS-a kao njihovom vojskom.

„Mi želimo regiju za jezide i želimo da je YBS štiti“, kaže Said. „Ono što se sada dešava sa YBS-om postat će veće od ovoga. To je sve što imamo i oni će biti tu da zaštite jezide i Sinjar u budućnosti. Mi želimo vojsku koja će zaštiti ovu zemlju i našu vjeru“.

Prema riječima Thomasa Schmidingera, profesora sa Univerziteta u Beču, pokret za autonomnu regiju jezida dobio je na snazi kao odgovor na krizu ISIL-a i kao rezultat povlačenja Pešmergi sa Sinjara u augustu prošle godine.

„Postoji mnogo različitih linija sukoba unutar jezidske zajednice o pitanju autonomne regije jezida“, rekao je Schmidinger Al Jazeeri. „Ali ono što je očito je da su se mnogi jezidi udaljili od Kurda i da bi voljeli imati autonomnu regiju – ili unutar Kurdske regionalne Vlade ili zaseban entitet u Iraku“.

Prisustvo YBS-a predstavlja korak ka mogućnosti da brane svoju zajednicu, dodao je Schmidinger – i značajan korak prema samostalnosti. Habaabi kaže da bi on bio spreman boriti se za taj ideal.

„Prije sam bio student, ali sada sam borac“, kaže Habaabi. „Nikada ovo nisam mogao zamisliti, ali ostat ću borac sve dok budem potreban svom narodu“.

Izvor: Al Jazeera