Jezidi se vraćaju u oslobođena sela

Nakon što su iračke Pešmerge vratile kontrolu nad regijom Sinjar, na sjeveru Iraka, pojedini članovi jezidske zajednice su se počeli vraćati svojim kućama.

Radost zbog povratka miješa se sa razočarenjem jer sela u tom području, nakon mjeseci ISIL-ove okupacije, nisu više ista.

Deseci hiljada pripadnika jezidske manjine u augustu su napustili svoje domove bježeći od ISIL-a. Ohrabreni vijestima o povlačenju ove grupe, neki članovi jezidske zajednice su se odlučili vratiti. Ono što su zatekli, zaprepastilo ih je.

“Nema struje ni vode, potpuno je neuslovno. Nadamo se da će ovi problemi uskoro biti riješeni kako bi se i stanovnici okolnih sela mogli vratiti“, kaže stanovnik sela Riad Khadr.

Ni druga sela u ovoj regiji ne izgledaju bolje. ISIL je iza sebe ostavio ruševine, svoje grafite, čak i ostatke ljudskih kostiju. Borce Pešmergi brine povratak mještana.

Minska polja

Povratnike upozoravaju na minska polja. Deminera je malo i biće potrebno mnogo vremena da očiste cijelo područje.

“Ekstremisti su zakopali više od pet tona eksploziva. Svakodnevno ga uklanjamo. Mine iz kuća i one pored puta su uglavnom deaktivirane i mi ne preporučujemo ljudima da se vraćaju dok ovdje ne završimo posao“, kaže zapovjednik Pešmergi Mahmoud Benguina.

Najveći broj jezida izbjeglih odavde još ne razmišlja o povratku. Traume kojima su bili izloženi još su svježe. Hiljade žena i djevojaka su silovane i prodane u bijelo roblje. Ova žena je kao robinja prodana na pijaci u Mosulu.

Mnogo je ljudi dolazilo da kupuje djevojke. Cijena se kretala oko 13 američkih dolara. Najviše kupaca dolazilo je iz Mosula i Anbara, ali su dolazili i iz nekih drugih sunnitskih regija. Mnogi kupci su bilo mnogo stariji od djevojaka koje kupuju.

Amnesty International i druge organizacije za zaštitu ljudskih prava u svojim izvještajima navode da se ženama s ovog područja trgovalo na takav način. 

ISIL je u novembru prošle godine zauzeo planinski vijenac Sinjar na sjeveru Iraka – područje koje su uglavnom naseljavali jezidi.

Krajem decembra, kada se ISIL povukao s ovog područja, Pešmerge su objavile da su izborile svoju najveću pobjedu nad tom grupom. 

Izvor: Al Jazeera