WHO: Šest afričkih zemalja dobija tehnologiju za mRNA vakcine

Riječ je o naprednoj tehnologiji koju su primijenile farmaceutske kompanije kao što su Pfizer/BioNTech i Moderna za proizvodnju vakcina protiv COVID-19.

Šest afričkih zemalja dobija mogućnost proizvodnje vakcine mRNA u skladu s međunarodnim standardima (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će šest afričkih zemalja – Egipat, Kenija, Nigerija, Senegal, Južnoafrička Republika i Tunis – prve na tom kontinentu dobiti tehnologiju za proizvodnju mRNA vakcina.

Projekt prenosa tehnologije pokrenut je prošle godine i trebao bi pomoći državama s niskim i srednjim dohotkom da same proizvode vakcine mRNA u skladu s međunarodnim standardima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Riječ je o naprednoj tehnologiji koju su primijenile farmaceutske kompanije kao što su Pfizer/BioNTech i Moderna za proizvodnju vakcina protiv COVID-19.

Reklama

WHO je uspostavio globalno tijelo za transfer tehnologije proizvodnje vakcina pošto su bogate države gomilanjem vakcina stvorile neravnotežu te su vakcine prodavane vladama koje mogu platiti najviše cijene.

Smanjiti ovisnost o drugim kompanijama

Zbog toga su države srednjeg i niskog dohotka stavljene na čekanje za vakcinu protiv COVID-19 u pandemiji.

Pandemija korona virusa jasno je pokazala više nego ikada do sada kako ovisnost o nekoliko kompanija za proizvodnju globalne robe u svijetu može biti ograničavajuće i opasno, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Reklama

“Srednjoročno i dugoročno, najbolji način da se nosimo s vanrednim zdravstvenim stanjima i pružimo zdravstvenu zaštitu svjetskom stanovništvu je znatno povećati kapacitete svih regija da same proizvode potrebne zdravstvene proizvode”, kazao je on.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa pohvalio je inicijativu i pozvao globalnu mrežu za distribuciju vakcina COVAX te savez za vakcine GAVI da kupuju vakcine od lokalnih proizvođača.

Izvor: Agencije