BioNTech neće tražiti naknadu za neovlaštenu proizvodnju vakcina u Africi

BioNTech pripreme plana koji bi afričkim zemljama trebao omogućiti da same proizvode vakcine.

Naš cilj je emogućiti da naša tehnologija bude dostupna na svim kontinentima, rekao je izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin (EPA)

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech neće tražiti sudsku zaštitu svojih prava intelektualnog vlasništva na vakcinu protiv COVID-a 19 ako kompanije u Africi krenu proizvoditi njegove neovlaštene verzije, rekao je izvršni direktor Ugur Sahin.

“Naš cilj nije onemogućiti drugima korištenje naše tehnologije. Naš je cilj aktivno tragati za mogućnostima da naša tehnologija bude dostupna na svim kontinentima što sigurnije i što je moguće šire”, rekao je Sahin na pitanje bi li kažnjavao kršenja patenata u Africi.

Njegova izjava nadovezala se na BioNTechove pripreme plana koji bi afričkim zemljama trebao omogućiti da same proizvode vakcine, piše Reuters, prenosi Hina.

Montažni pogon

Šef njemačke kompanije naglasio je da je montažni pogon za proizvodnju vakcina Biontainer, koji će biti poslan u Ruandu, Senegal, Južnoafričku Republiku i Afričku uniju, puno bolje rješenje od dijeljenja podataka koje po njemu donosi brojne zamke u procesu održavanja kvalitete.

Biontainer će se sastojati od dvije skupine od po šest kontejnera koji će biti montirani u pogon opremljen za proizvodnju vakcina. Prvi kontejneri trebali bi stići u Afriku u drugoj polovini godine, a proizvodnja bi trebala početi otprilike godinu dana kasnije.

Lokalne vlasti moraju za kontejnere osigurati halu površine otprilike 800 kvadratnih metara, infrastrukturu i laboratorijsku kontrolu kvalitete. U početnoj fazi proizvodnjom će upravljati BioNTech.

Južnoafrički Afrigen Biologics krenuo je pak s proizvodnjom svoje verzije Moderine vakcine, unatoč tome što mu je američka kompanija uskratila pomoć, navodi Reuters.

Izvor: Agencije