Predstavljen novi nuklearni bombarder u SAD-u

Procjenjuje se da avion košta 750 miliona dolara; američka vojska ih planira nabaviti 100.

B-21, koji ima oblik krila u letu, moći će nositi konvencionalno i nuklearno oružje (Reuters)

Američka kompanija za zrakoplovstvo i odbrambenu tehnologiju Northrop Grumman predstavila je svoj novi avion B-21 Raider prvi u novoj floti nuklearnih bombardera dugog dometa namijenjenih za potrebe ratnog zrakoplovstva SAD-a.

Avion je predstavljen na svečanoj ceremoniji u Palmdaleu, u Californiji, gdje su posjetioci mogli vidjeti novi bombarder, prenosi Tanjug izvještaj Reutersa.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da to nije samo još jedan avion, nego i pokazatelj odlučnosti SAD-a da se brani.

Reklama

B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje.

Skoro svi podaci o avionu su tajni

Taj avion je prvi novoprojektovani američki bombarder za više od 30 godina, a skoro svaki aspekt razvoja programa je povjerljiv.

Prije 12 godina, bilo je predviđeno da jedan ovakav avion košta 550 miliona dolara, ali sa inflacijom danas košta 750 miliona.

Reklama

Zrakoplovstvo SAD-a planiralo je kupiti najmanje 100 ovih aviona i početi ih ubacivati u flotu umjesto bombardera B-1 i B-2.

Northrop je 2015. godine pobijedio na tenderu tim Boeing i Lockheed Martin, koji su zajednički nastupili.

Northrop naziva B-21 avionom šeste generacije, s obzirom na mogućnost da se lako spaja sa ostalim avionima i jednostavnu integraciju budućih oružja u svoje sisteme.

Izvor: Agencije