Dato 18,1 miliona doza AstraZenece, 30 slučajeva ugrušaka

Rizik od pojave ovog tipa krvnih ugrušaka u Velikoj Britaniji je veoma mali, navela je agencija za lijekove.

Agencija je primila prijave o 22 slučaja cerebralne venske tromboze i još osam drugih (Reuters)

Britanska agencija za lijekove je saopćila da je identificirala 30 slučajeva pojave ugrušaka krvi kod osoba koje su dobile vakcinu AstraZenece, ukazujući da prednosti vakcinacije nadvladavaju taj “veoma mali“ rizik.

Agencija je precizirala na svom sajtu da je do 24. marta, nakon 18,1 miliona datih doza vakcine protiv korona virusa, primila prijave o 22 slučaja cerebralne venske tromboze i još osam drugih.

Od tih 30 slučajeva, sedam je završilo smrtnim ishodom, navela je britanska agencija u saopštenju proslijeđenom agenciji AFP.

Reklama

Britansko regulatorno tijelo je navelo da nije dobilo sličnu prijavu u vezi s vakcinom Pfizer/BioNTech.

“Rizik od pojave ovog tipa krvnih ugrušaka je veoma mali. Prednosti vakcina protiv COVID-19 i dalje prevazilaze rizike, pošto je vakcinacija jedini efikasan način da se smanje smrtnost i teški oblici bolesti“, navela je britanska agencija, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Dodala je da broj i priroda prijavljenih neželjenih efekata do sada nisu neuobičajeni u poređenju s drugim tipovima vakcina koje se koriste.

Reklama

Privremena obustava upotrebe u Nizozemskoj

Vakcina AstraZeneka, koja je razvijena zajedno s Univerzitetom Oxford, pod sumnjom je u više zemalja nakon prijave težih slučajeva formiranja trombova.

Nizozemska je u petak objavila da privremeno prekida primjenu ove vakcine za mlađe od 60 godina, nakon slične odluke koju je u utorak donijela Njemačka.

Sredinom marta je Evropska agencija za lijekove (EMA) ocijenila da je vakcina AstraZeneke “sigurna i efikasna” i da “nije povezana” s većim rizikom od tromboze.

EMA je navela u srijedu da nije našla nijedan konkretan faktor rizika kao što su starost, pol ili prethodna oboljenja.

Izvor: Agencije