Sudan sklopio ‘Abrahamov sporazum’ sa SAD-om, uskoro i sa Izraelom

Prije Sudana, Trumpova administracija je krajem prošle godine napravila sporazume između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Sporazum o normalizaciji koji SAD i Izrael sklapaju sa islamskim zemljama je nazvan "Abrahamov sporazum“ (EPA)

Sudan je potvrdio da je potpisao “Abrahamov sporazum“ sa Sjedinjenim Američkim Državama, čime se odnosi dvije države unapređuju i otvara se put ovoj afričkoj zemlji da normalizuje odnose sa Izraelom.

U izjavi iz kabineta sudanskog premijera navodi se da je ministar pravde Nasredeen Abdulbari potpisao sporazum o normalizaciji sa američkim ministrom finansija Stevenom Mnuchinom, prenosi AP, piše Tanjug.

Reklama

Sudansko Ministarstvo finansija saopćilo je i da je sa američkim Ministarstvom finansija potpisalo “memorandum o razumijevanju” kako bi olakšalo plaćanje zaostalih obaveza Sudana Svjetskoj banci, što se smatra ključnim korakom ka ekonomskom oporavku zemlje.

Trumpova inicijativa

Prije Sudana, administracija Donalda Trumpa je krajem prošle godine napravila diplomatske sporazume između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, prve otkako je Jordan priznao Izrael 1990-ih i Egipat 1970-ih, a i Maroko je također uspostavio diplomatske veze sa Izraelom.

Sporazum o normalizaciji koji SAD i Izrael sklapaju sa islamskim zemljama je nazvan “Abrahamov sporazum“, jer se biblijski lik Abrahama smatra ocem tri glavne monoteističke religije: judaizma, kršćanstva i islama.

Izvor: Agencije