Izrael planira još 5.000 stanova na okupiranoj Zapadnoj obali

Čelnici ilegalnih jevrejskih naselja protestirali zbog premijerove pasivnosti kada je riječ o odobravanju nove gradnje (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naložio je resornim institucijama te zemlje da odobre gradnju dodatnih 5.000 stambenih jedinica u ilegalnim jevrejskim naseljima na teritoriji okupirane Zapadne obale.

Izraelska televizijska kuća TV7 javlja da je Netanyahu pozvao Vrhovno vijeće za planiranje i izgradnju Izraela da zasjeda početkom oktobra, odmah nakon jevrejskih praznika, prenosi Anadolija.

“Netanyahu je naložio Vijeću da odobri gradnju 5.000 stambenih jedinica u više naselja na Zapadnoj obali”, navodi isti izvor.

Reklama

Izraelska vlada nije potvrdila, niti negirala medijske tvrdnje.

Proteklih sedmica su čelnici ilegalnih jevrejskih naselja protestirali zbog Netanyahuove pasivnosti kada je riječ o odobravanju nove gradnje u tim naseljima.

“Demonstranti očekuju da Netanyahu ispuni predizborna obećanja i intenzivira gradnju”, navodi se u medijskom izvještaju.

Reklama

Okupirana teritorija od 1967.

Predsjednik Vijeća jevrejskih naselja na Zapadnoj obali Yossi Dagan kazao je da je odobravanje gradnje veliki test za premijera.

Uporedo s tim, nevladina organizacija PeaceNow tvrdi da je izraelska vlada odobrila gradnju 3.412 stambenih jedinica u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Prema podacima te organizacije, u 132 ilegalna jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nastanjeno je 428.000 ljudi.

Reklama

U to nije uključeno 18 velikih naselja u Istočnom Jerusalemu, u kojima živi više od 220.000 jevrejskih doseljenika.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine i nju veći dio međunarodne zajednice smatra okupiranom teritorijom.

Izvor: Agencije