Hamas i Fatah dogovorili palestinske izbore u roku od šest mjeseci

Prema anketi Centra za ispitivanje palestinske politike, Ismail Haniyeh na izborima bi osvojio više glasova od Mahmouda Abbasa (EPA)
Prema anketi Centra za ispitivanje palestinske politike, Ismail Haniyeh na izborima bi osvojio više glasova od Mahmouda Abbasa (EPA)

Suprotstavljene palestinske stranke, pokret Hamas i Fatah, dogovorili su se u četvrtak da će za šest mjeseci organizirati izbore, prve u gotovo 15 godina, nastojeći pokazati jedinstvo u vrijeme kada Izrael normalizira odnose s arapskim zemljama.

Dužnosnik Hamasa Saleh al-Aruri potvrdio je sporazum postignut nakon sastanka u Turskoj između Fataha, koji je na čelu Palestinske vlasti sa sjedištem u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, i Hamasa, koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

“Ovaj put postigli smo istinski konsenzus (…), podjele su nanijele štetu palestinskom pitanju i radimo na tome da ih okončamo”, rekao je Arouri za AFP telefonski iz Istanbula, prenosi Hina.

Posljednji put palestinski predsjednički izbori održani su 2005. godine, kada je sa 62 posto glasova na čelo Palestinaca izabran Mahmoud Abbas (84), nasljednik Yasera Arafata, kao čelnik Fataha.

Hamas bi se mogao pridružiti PLO-u

Godinu poslije Hamas je pobijedio na parlamentarnim izborima, što je zatrovalo odnose između dvije stranke, pa čak dovelo do oružanog sukoba, te je 2007. godine Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze.

Sve donedavno dva su pokreta bila u neprijateljskim odnosima.

Prema rijetkoj anketi koju je proveo Centar za ispitivanje palestinske politike, čelnik Hamasa Ismail Haniyeh na izborima bi osvojio više glasova od Abbasa.

Abbas nije u četvrtak naznačio namjerava li se ponovo kandidirati za predsjednika Palestinske vlasti.

Palestinski oslobodilački pokret (PLO), potpisnik mirovnih Sporazuma iz Osla, koji su Palestinci postigli s Izraelom, okuplja brojne palestinske frankcije, među njima Fatah, ali ne i Hamas.

Sporazum dogovoren u četvrtak daje naslutiti da bi se Hamas mogao pridružiti PLO-u.

Pomirenje najavljuje da palestinske frakcije mogu početi dijalog, u nadi da će se ujedinjeni snažnije suprotstaviti normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih zemalja iz Zaljeva.

Normalizacija kao ‘nož u leđa’

Izrael je 15. septembra potpisao sporazume o normalizaciji odnosa s Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a potpis na dokument stavio je i američki predsjednik Donald Trump.

Pritom je poručio kako će “vrlo uskoro” s Izraelom odnose normalizirati i druge države te da je to put i za dogovor s Palestincima.

Palestinci su normalizaciju okarakterizirali kao  “nož u leđa” koji su im zadale arapske zemlje.

Godinama se rješenje izraelsko-palestinskog pitanja smatralo preduvjetom za normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih  zemalja.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem prije 50 godina.

Turska i Iran nazvale su sporazum o normalizaciji “izdajom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO