Netanyahu najavio aneksiju svih nelegalnih jevrejskih naselja

Netanyahu je najavio da će uspostaviti suverenitet Izraela nad dolinom Jordana i sjevernim dijelom Mrtvog mora (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu ponovo se zarekao da će anektirati nelegalna jevrejska naselja na Zapadnoj obali na početku treće izborne kampanje za manje od godinu dana, započete u utorak.

Obraćajući se pristalicama svoje konzervativne partije Likud u Jerusalemu, on je najavio da će “uspostaviti suverenitet Izraela nad dolinom Jordana i sjevernim dijelom Mrtvog mora” i onda obećao da će anektirati sva jevrejska naselja na Zapadnoj obali “bez izuzetka”, prenosi Beta.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, zajedno s istočnim Jerusalemom i Pojasom Gaze.

Palestinci namjeravaju formirati nezavisnu državu na tim teritorijama.

Veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalna po međunarodnom pravu.

Netanyahu je prethodno pozvao na aneksiju doline Jordan prije izbora u septembru.

Dolina Jordana je ključno područje

On i drugi izraelski zvaničnici smatraju da je to područje ključno za odbranu zemlje na istoku.

Aneksija doline Jordana, koja čini četvrtinu Zapadne obale i glavno je poljoprivredno područje, onemogućila bi funkcioniranje palestinske države i podstakla osudu Palestinaca i većeg dijela međunarodne zajednice.

Kabinet palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa je saopćio da pozivi na aneksiju “podrivaju osnove mirovnog procesa” i regionalnu stabilnost.

I Netanyahuov glavni politički rival, lider saveza partija centra Plavo i bijelo Beni Ganz, obećao je aneksiju doline Jordana.

U Izraelu će treći izbori za manje od godinu dana biti održani 2. marta, pošto Netanyahu dva puta nije uspio formirati vladajuću koaliciju nakon glasanja u aprilu i septembru.

Izvor: Agencije