Prijedlog republikanaca u Senatu o reformi policije

Prijedlog ne uključuju odredbu o uklanjanju mehanizma koji štiti policijske službenike od lične odgovornosti za postupke na poslu (EPA)

Republikanci su u Senatu SAD-a objavili svoj plan o reformi policije, nakon višetjednih prosvjeda na nacionalnoj razini zbog policijske brutalnosti prema crnačkom stanovništvu.

Time počinje politička bitka s demokratama u Kongresu, koji su spremni za dublje reforme.

Zakonski prijedlog, kojeg je sastavio jedini republikanski senator crnac, Tim Scott iz Južne Karoline, ne sadržava zabranu kontroverzne tehnike gušenja, ali bi financiranje policijskih departmana moglo biti zaustavljeno zbog korištenja te smrtonosne tehnike koja se koristi pri uhićenju.

Reklama

Bez uklanjanja ‘kvalificiranog imuniteta’

Senator Scott je pri predstavljanju zakonskog prijedloga, branio takav pristup, insistirajući da će on praktično dovesti do zabrane te tehnike.

Prijedlog, također, traži da policijski departmani moraju imati informacije o disciplinskim mjerama koje će dijeliti s drugim policijskim postajama ukoliko policajac traži posao u novom odjelu, ali republikanski prijedlog ne poziva na stvaranje baze podataka za praćenje žalbi protiv pojedinih policajaca.

Predložene mjere ne uključuju odredbu o uklanjanju kvalificiranog imuniteta, pravnog mehanizma koji štiti policijske službenike od osobne odgovornosti za postupke dok su na poslu.

Reklama

Tu odredbu ne podržava ni predsjednik Donald Trump, koji je rekao da neće podržati nacrt zakona o policijskoj reformi ako bude uklonjen kvalificirani imunitet, koji je, opet, središnja komponenta kod demokrata.

Druga velika razlika između demokrata i republikanaca je uporaba saveznih financijskih sredstava.

Zakonski prijedlozi idu u Kongres

Demokrati ne osiguravaju nova savezna sredstva za implementiranje svojih reformi, dok republički nacrt zakona osigurava financijska sredstva kroz stipendije Ministarstva pravosuđa za nove programe obuke i programe umanjivanja eskalacija.

Reklama

Prijedlog zakona Republikanske stranke dolazi u središnjem trenutku u zemlji oko pitanja kojim se republikanci nerado bave, ali su morali reagirati nakon što su se protesti proširili diljem zemlje.

Idućeg tjedna oba zakonska prijedloga idu na raspravu u Kongres, demokratski u Zastupnički dom, a republikanski u Senat.

Izvor: Al Jazeera