AP: Korona virus izgovor za ograničavanje slobode govora

Posebno se u vrijeme krize moraju zaštititi dragocjene slobode i prava, tvrdi Dunja Mijatović (Reuters)

Dok vlade zemalja širom svijeta provode vanredne mjere da zadrže ljude kod kuće i zaustave pandemiju korona virusa, neke su nezadovoljne zbog ukazivanja na pogrešne korake, a druge koriste krizu da ušutkaju kritike i učvrste kontrolu, ocjenjuje agencija Associated Press (AP), navodeći primjere iz Tajlanda, Egipta, Mađarske i Srbije.

Mađarski premijer Viktor Orban možda je najsnalažljivije iskoristio zdravstvenu krizu, ocjenjuje AP, prenosi Beta, te podsjeća da je parlament Orbanu dao ovlasti da vlada dekretom neodređeno dugo, bez opterećivanja važećim zakonima ili parlamentarnim ograničenjima.

‘Izgovor za nesrazmjerna ograničenja’

Jedan aspekt zakona koji je, navodno, donesen za suočavanje s korona virusom predviđa zatvorske kazne do pet godina za one koji su osuđeni za širenje neistine ili iskrivljavanje činjenica za vrijeme hitne situacije.

Reklama

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je da “globalni zdravstveni problemi izazvani korona virusom zahtijevaju efikasne mjere zaštite zdravlja i života ljudi”, što, kako je dodala, “uključuje borbu protiv dezinformacija, koje mogu izazvati paniku i socijalne nemire”.

Naglasila je, međutim da, “nažalost neke vlade koriste taj imperativ kao izgovor za uvođenje nesrazmjernih ograničenja slobode štampe”, što je “kontraproduktivan pristup, koji se mora zaustaviti” jer se “posebno u vrijeme krize moraju zaštititi dragocjene slobode i prava”.

Kad je riječ o Srbiji, AP navodi da je policija nakratko privela novinarku Anu Lalić, koja je pisala o nedostatku zaštitne opreme i haotičnim uvjetima u jednom velikom bolničkom kompleksu. Klinički centar saopćio je da je njen tekst uznemirio javnost i naškodio imidžu zdravstvene organizacije.

Reklama

Protjerivanje novinara

Tajlandski umjetnik Danaj Usama imao je na umu brigu za zdravlje kada je na svom profilu na Facebooku objavio da na povratku iz Španije na aerodromu u Bangkoku niko od putnika nije podvrgnut zdravstvenoj provjeri, ali su aerodromski zvaničnici to demantirali, a on je priveden i optužen za širenje lažnih vijesti.

Vanredno stanje u borbi protiv korona virusa dalo je tajlandskom premijeru Prayutu Chan-o-chau vanredne ovlasti, uključujući i cenzuriranje medija, navodi AP i dodaje da je više od deset ljudi uhapšeno pod optužbom za širenje dezinformacija o korona virusu.

AP podsjeća i da je u pandemiji korona virusa Egipat protjerao dopisnika britanskog Guardiana zbog izvještaja u kojem je prenesena studija koja dovodi u pitanje zvaničnu evidenciju broja oboljelih u toj zemlji.

Irak je suspendirao rad Reutersovim reporterima na tri mjeseca uz kaznu od približno 20.800 američkih dolara zbog navoda da je stvarni broj zaraženih i umrlih od korona virusa u Iraku mnogo veći od onoga koji se zvanično saopćava.

Izvor: Agencije