Procjene UN-a: 2020. najtoplija godina u Evropi i druga u svijetu

Koncentracija stakleničkih plinova se dodatno povećala iako se očekivao pad zbog pandemije COVID-19 (EPA)

Dio godine od januara do oktobra bio je najtopliji u Evropi od početka mjerenja, objavila je meteorološka agencija Ujedinjuenih naroda WMO i procijenila kako bi, globalno gledajući, 2020. mogla biti druga najtoplija godina u historiji mjerenja.

Među ostalim dijelovima svijeta koji su registrirali značajne vrućine su jugozapad Sjedinjenih Američkih Država, sjeverni i zapadni dijelovi Južne Amerike, dijelovi Srednje Amerike i neke kineske regije, navodi se u preliminarnom izvještaju agencije.

Prosječna globalna temperatura u 2020. godini na putu je da postane jedna od tri najviše u historiji, kažu u WMO-u, sa sjedištem u Ženevi, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Reklama

Stručnjaci procjenjuju kako bi 2020. mogla biti druga najtoplija godina, iza 2016, od početka mjerenja 1850. godine.

Historijski niska količina leda

Prosjek za godinu u toku je oko 1,2 stepena veći u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Više od 80 posto svjetskih mora zabilježilo je barem jedan toplinski val u 2020. godine, a na Arktiku je količina morskog leda između jula i oktobra bila historijski niska, piše u izvještaju.

Reklama

Koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi bila je najveća u 2019, a u 2020. se dodatno povećala, uprkos očekivanjima da bi mogla pasti zbog zatvaranja ekonomije uslijed pandemije COVID-19.

Države su se Pariškim klimatskim sporazumom obavezale smanjiti zagrijavanje na 1,5 stepeni.

WMO će kompletne podatke objaviti u martu naredne godine.

Izvor: Agencije