Biden pozvao na oslobađanje svih zatvorenih američkih novinara

Predsjednik SAD-a poručio, povodom Svjetskog dana slobode medija, da novinarstvo ne bi smjelo biti zločin nigdje u svijetu

Kurmasheva, koja ima 47 godina, optužena je za širenje neistina o ruskoj vojsci, te joj, bude li osuđena, prijeti do 10 godina zatvora (REUTERS/ Alexey Nasyrov)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden pozvao je na oslobađanje svih američkih novinara i poručio povodom Svjetskog dana slobode medija da novinarstvo ne bi smjelo biti zločin nigdje u svijetu, prenosi agencija Beta pozivajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Američki novinari Evan Gershkovich i Alsu Kurmasheva uhapšeni su u Rusiji u vezi sa radom za Wall Street Journal i Radio Slobodna Evropa “, naveo je američki šef države.

Kurmasheva, koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, od 18. oktobra 2023. nalazi se u ruskom pritvoru pod optužbom da je prekršila zakon o tzv. stranim agentima za koji kritičari i grupe za ljudska prava navode da Kremlj koristi u cilju suzbijanja bilo kakvog oblika neslaganja.

Zatvoreni novinar od 2012. godine

Kurmasheva, koja ima 47 godina, optužena je za širenje neistina o ruskoj vojsci, te joj, bude li osuđena, prijeti do 10 godina zatvora, piše RSE.

Radio Slobodna Evropa i američka Vlada navode kako su optužbe odmazda za njen rad kao novinarke tog medija.

Gershkovich je u pritvoru od marta 2023. godine na osnovu optužbi za špijuniranje, koje on i list za koji piše oštro negiraju, rekavši da je novinar samo radio svoj posao kada je uhapšen.

“Na Svjetski dan slobode medija, SAD poziva na hitno i bezuvjetno oslobađanje svih novinara koji su stavljeni iza rešetaka jer samo rade svoj posao”, rekao je Biden, spominjući i Austina Ticea, američkog novinara koji je otet i zarobljen u Siriji od 2012. godine.

Izvor: Agencije