ICC: Prijetnje zvaničnicima suda ‘odmah moraju prestati’

Međunarodni krivični sud procesuira pojedince zbog mogućih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Sud i njegov glavni tužitelj Karim Khan su proteklih dana bili mete oštrih kritika, a naročito Izraela i Sjedinjenih Američkih Država (Peter Dejong/Pool via REUTERS)

Međunarodni krivični sud (ICC) je čvrsto odgovorio na ono što smatra prijetnjama i pokušajem zastrašivanja s kojima se suočava, no nije pružio pojedinosti, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Ured tužitelja ICC-a u nizozemskom Hagu je na društvenoj platformi X naveo kako sud “inzistira da odmah moraju prestati svi pokušaji da se ometa, zastrašuje ili neprikladno utječe na njegove zvaničnike”.

Ovaj sud i njegov glavni tužitelj Karim Khan su proteklih dana bili mete oštrih kritika, a naročito Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Nalog za hapšenje

To je izazvano navodima o mogućem izdavanju naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih viših izraelskih zvaničnika zbog navodnih ratnih zločina u Pojasu Gaze. Netanyahu je ovo nazvao “antisemitskim zločinom iz mržnje bez presedana”.

Međunarodni krivični sud procesuira pojedince zbog mogućih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Izrael ne priznaje nadležnost suda, no Palestinska samouprava je članica Rimskog statuta ICC-a te je tužitelj ovlašten provoditi istragu rata u Gazi.

Izvor: Agencije