Rusija šalje vojsku, Baku slavi, u Armeniji protesti

Armeni su preko noći upali u parlament u Jerevanu, tvrdeći kako je dogovor izdaja (EPA)

Ruske mirovne snage u utorak su poslane u planinsku regiju Nagorno-Karabah, u sklopu sporazuma o prekidu šest sedmica teških sukoba između Azerbajdžana i snaga etničkih Armena.

Ruske mirotvorne snage ostat će u Nagorno-Karabahu najmanje pet godina, a ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da će biti raspoređene na prvoj liniji sukoba te na granici između te regije i Armenije.

U utorak je u regiju otputovao posljednji od deset vojnih aviona s gotovo 2.000 ruskih vojnika, objavilo je tamošnje Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.  

Reklama

Putin je rekao kako bi dogovor trebao otvoriti put prema dugotrajnom političkom rješenju sukoba koji je odnio hiljade života i zaprijetio da će u rat uplesti i širu regiju.

Čeka se dogovor Turske i Rusije

Turska vojska će formirati zajednički posmatrački centar s Rusima, a dogovor o tome između Ankare i Moskve očekuje se kasnije u utorak.

Azerbajdžan će dogovorom zadržati teritorije koje je osvojio u borbama, uključujući Šušu, drugi najveći grad u enklavi.

Reklama

Etnički Armeni moraju predati kontrolu nad teritorijima do 1. decembra.

EU pozdravlja sporazum

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano je izjavio u utorak da je Evropska unija zadovoljna potpisivanjem sporazuma o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu.

Reklama

‘Trenutno posmatramo detalje, kako bismo bolje shvatili kakve će biti posljedica sporazuma o prekidu vatre’, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Anadolija.

Istakao je da je EU u više navrata pozivala na prekid vatre te je kazao da žale zbog osoba koje su poginule tokom sukoba.

Primirje je potaknulo slavlja u Bakuu, prijestolnici Azerbajdžana, a u Jerevanu, glavnom gradu Armenije, izbili su nemiri.

Reklama

Armeni su preko noći upali u parlament, tvrdeći kako je dogovor izdaja, pa su pretukli predsjednika tog tijela Ararata Mirzojana, koji je završio u bolnici.

Dio demonstranata zatražio je ostavku premijera Nikola Pašinjana, koji je u utorak rekao da je sporazum potpisao pod pritiskom vojske.

Armenski predsjednik Armen Sarkisjan kazao je da ga, “na njegovo žaljenje, niko nije niti pitao o mirovnom sporazumu, niti se konsultirao s njim”.

Reklama

“Slušajući medije, čuo sam da smo postigli dogovor s predsjednicima Rusije i Azerbejdžana da se okončaju sukobi u Nagorno-Karabahu. Također sam od novinara saznao o uslovima prekida sukoba”, naveo je on.

“Niko sa mnom nije pričao, ipak sam ja predsjednik Amenije, a nisam učestvovao u bilo kakvim pregovorima”, naglasio je, prenosi Tanjug.

Sarksijan je rekao da je počeo konsultacije s Pašinjanom oko situacije nakon potpisivanja prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

Reklama

Alijev: Velika pobjeda

Nagorno-Karabah je međunarodno priznati dio Azerbajdžana, no s većinski armenskim stanovništvom.

Do proboja azerbajdžanskih snaga u proteklim sedmicama u potpunosti je bio pod kontrolom etničkih Armena.

Borbe između dvije strane počele su 27. septembra, a Azerbajdžan tvrdi da je vratio većinu teritorija koje je izgubio u ratu 1991-94, u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi.

Reklama

Novi sporazum se smatra pokazateljem da je Rusija, koja ima odbrambeni savez s Armenijom i vojnu bazu na njenom teritoriju, i dalje glavni igrač u regiji, koju smatra svojim dvorištem, uprkos pokušajima Turske da proširi svoj utjecaj.

Primirje je potaknulo slavlja u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu

Azerbajdžan će novim dogovorom dobiti cestu koja ga povezuje s azerbejdžanskom enklavom na iransko-turskoj granici, što će Turskoj pružiti kopneni put do azerbajdžanskog teritorija.

Reklama

Putin je objavio da se izbjegli mogu vratiti u Nagorno-Karabah, pa je najavio razmjenu ratnih zatvorenika i tijela poginulih.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev je dogovor prozvao kulminacijom velike pobjede svoje države i kapitulacijom Armenije.

Peticija za poništenje sporazuma

Pašinjan je pokušao ublažiti situaciju, saopćivši kako je odluka donesena nakon “duboke analize borbene situacije i u dogovoru s najboljim stručnjacima”.

“Ovo nije pobjeda, no nema poraza dok se ne smatrate poraženima. Mi se nećemo nikad smatrati poraženima i ovo će postati novi početak ere našeg nacionalnog jedinstva i preobražaja”, napisao je armenski premijer.

Čelnik etničkih Armena u Nagorno-Karabahu Arajik Harutjunjan u utorak je rekao kako nije bilo drugih opcija osim prekida vatre.

“Ako bi se vojne borbe nastavile istim intenzitetom, izgubili bismo Nagorno-Karabah u nekoliko dana i imali mnogo više mrtvih”, kazao je.

Sedamnaest manjih političkih stranaka zatražilo je Pašinjanovu ostavku, a pokrenuta je i peticija o poništavanju sporazuma o prekidu vatre.

Izvor: Al Jazeera i agencije