Putin očekuje veću podršku Kine ruskim ratnim naporima u Ukrajini

U posjeti koja je također bila usmjerena na trgovinu, ruski čelnik pozdravio je partnerstvo s Kinom.

Dva čelnika veze svojih zemalja predstavile su kao stabilizirajuću silu u međunarodnoj areni (Sputnik/Sergei Bobylev/Pool via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin završava posjetu susjednoj Kini, s ciljem da dobije veću podršku Pekinga za svoju vojnu operaciju u Ukrajini i pojača trgovinu za sve izoliraniju ekonomiju svoje zemlje.

Partnerstvo Rusije i Kine je od invazije na Ukrajinu samo postalo bliže. Peking je odbacio tvrdnje Zapada da pomaže Moskvi u ratnim naporima, a istovremeno joj nudi ekonomsku slamku spasa, sa trgovinom koja je 2023. dostigla 240 milijardi dolara.

Putin je u petak posjetio sjeveroistočni grad Harbin, posljednjeg dana dvodnevne posjete, kako bi istaknuo “trgovinsku i kulturnu razmjenu” dvije zemlje, izvijestila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Putin je u četvrtak stigao u Peking na svoje prvo putovanje u inostranstvo od svog reizbora u martu, gdje se sastao sa predsjednikom Xijem Jinpingom na razgovorima tokom kojih su dva čelnika veze svojih zemalja predstavile kao stabilizirajuću silu u međunarodnoj areni.

Dvojica čelnika “imala su detaljnu razmjenu mišljenja o ukrajinskoj krizi”, izvijestila je Xinhua, dodajući da je Xi govorio o “dosljednom stavu Kine i naporima za poticanje političkog rješenja ukrajinskog pitanja”.

Kina nije slala oružje i municiju Rusiji, a njen mirovni plan predstavljen prošle godine kritizirali su i Ukrajina i njeni zapadni saveznici.

Pritisak na Kinu

Postoje granice veza dvije nacije, uprkos njihovom insistiranju da su neograničene, rekao je Alexey Muraviev, stručnjak za Rusiju i vanredni profesor nacionalne sigurnosti i strateških studija na Univerzitetu Curtin u Perthu, u Australiji.

“Ograničenja su u tome što dvije zemlje nemaju formalni sporazum o svom savezu. Za mene je to vrlo jasan znak da postoje ograničenja za ono što se čini bezgraničnim odnosom”, rekao je za Al Jazeeru, dodajući da nijedna strana nije spremna “bezuslovno se obavezati da će podržavati jedna drugu” u pitanjima kao što je Ukrajina.

Zapadne zemlje vrše pritisak na Kinu da prekine podršku ruskoj ekonomiji dok se rat u Ukrajini nastavlja.

Putin je posjetio Harbin kako bi promovisao trgovinske veze. Smješten samo nekoliko stotina kilometara od granice s Rusijom, Harbin je dugo služio kao ključni centar prekogranične trgovine i kulturne razmjene.

Govoreći na ceremoniji otvaranja rusko-kineskog trgovinskog foruma u petak, Putin je pozdravio energetske veze između dvije zemlje i obećao da će ih “ojačati”.

“Rusija je spremna i sposobna kontinuirano napajati kinesku ekonomiju, preduzeća, gradove i mjesta pristupačnom i ekološki čistom energijom”, rekao je.

Kasnije je rekao novinarima da ruska ofanziva u ukrajinskoj regiji Harkiv ima za cilj stvaranje tampon zone, te da nema planova za njeno zauzimanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije